Ovo nasilje dešava se u tišini, o tome se ćuti. Ali, poruke mržnje odzvanjaju u glavama LGBT žrtava

"Egal" ohrabruje LGBT osobe da se jave kada su ugroženi

  • 11
Prijavi nasilje Printskrin: Youtube/Egal Nvo

Kako se oseća neka, pomalo drugačija devojčica, u čijim ušima odzvanjaju stereotipna dobacivanja, uvrede i "dobronamerne" osude drugarica?

"Nikad nisi probala pravu stvar, ribo", "Muškaračo", "Lezbačo", "Kad probaš pravi...", "A šta ti radi devojka, je l' našla dečka", "Foliraš se da bi bila kul, a to je sve fuj".

"Egal" je pokrenuo kampanju "Kaži ko" u kojoj poziva sve LGBT osobe koje trpe nasilje da se jave, da ga prijave i ne ćute. Jer, kako poručuju - Nasilje nad LGBT osobama dešava se u tišini.

- Reguj odmah i prijavi nasilje. Nisi sam, nisi sama. Otvoren je prvi drop-in centar. Javi se - poručuju.

U video kampanji predstavili su jednu devojku koja se mnogo lepše oseća kada se obuče kao dečak, ali i jednog momka koji radije bira žensku odeću.

"Ja nisam rođen da mrzim, ali mene često mrze. Volim da dobro izgledam. Ali stvari ne izgledaju dobro. Ja sam ono što osećam da jesam, ali njih to ljuti, iako im ne stojim na putu. Besni su jer sam slobodan. Slobodan da budem slobodna. Nasilje nad LGBT populacijom retko izađe na svetlo dana. Hajde da zajedno ugasimo mrak".

Tu je i jedan dečak koji sedi i ćuti za porodičnom trpezom. U sebi čuva tajnu, koju ne može da izgovori svojim najbližima.

"Sedeo sam zalepljen za stolicu. Pekla me je koža. To je bilo u školi. Smejali su se, svi su se smejali, ceo razred. Kod kuće ne govorim nikome, jer strah me je i ne želim da ih povredim. Oni koje najviše volim ne žele da me čuje. Samo zato što mi se dopadaju osobe istog pola, kao da nemam pravo da budem to što jesam".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    12. decembar 2019 | 22:46

    Meni su kao strejt osobi ugrožena prava,jer ja ne smem da paradiram, ne smem da javno kažem da sam protiv popularisanja određene politike ili određene homo grupe jer ni bila uhapšena.

  • Max

    13. decembar 2019 | 08:29

    Jao bre! Dosta vise sa ovim! Koje nasilje?! Koja grupa ljudi u nekom Smislu ne prolazi nasilje bilo koje vrste?! Gde ide ovo sve? Ako si vec ponosan na to sto jeste ‘Parada Ponosa..’ a navodno jeste , cemu vam onda smeta neciji komentar? O fizickom nasilju ne govorim jer to je nesto drugo i resava se na drugaciji nacin.. ali ovakve stvari! Muka mi je vise! U ovom bolesnom svetu jedino ce normalan covek ostati bez ikakvog prava i reci! Bolesno...

  • Kisd

    12. decembar 2019 | 22:11

    Dali je ovo glavni problem Srbije?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA