≫ 

Moje dete Nora je sa ocem monstrumom, može da je ubije: U paklu sam godinama, imam dnevnik nasilja

"Nora je sa četiri godine stajala između nas dvoje i rekla: Nemoj ubiti mamicu!"

  • 54
Eleonora Arežina Foto: Privatna arhiva

Subotičanka Miroslava Babić je svoju ćerku Eleonoru A. (9) poslednji put videla 20. novembra 2017. godine u privatnoj francuskoj školi u Beču. Od tada, ni glasa. Ne zna gde je, ni da li je živa, jer se otac devojčice, Milan A, pobrinuo za to da ona "nestane". 

Od pre nekoliko dana, Eleonora-Nora se nalazi i na sajtu Nestali Srbija, među 56 nestalih za kojima tragaju najmiliji. Pokretač sajta je Fondacija "Tijana Jurić", a Igor Jurić pomaže majci u potrazi za devojčicom. Kako nam je ispričala, devojčica bi, njegovom zaslugom i zajedničkim angažovanjem Ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova trebalo da se nađe i na žutoj poternici Interpola.

Tužbu za razvod braka Miroslava je podnela u Subotici marta 2017, a od maja te godine ima rešenje o hitnoj meri subotičkog Osnovnog suda da starateljstvo nad Eleonorom pripada njoj kako bi se "otklonila opasnost od nasilja i nenadoknadive štete", a vezano za vaspitanje i razvoj deteta.

Eleonora Arežina Foto: Privatna arhiva

Otac oteo pasoš

Svemu je prethodilo nasilje u porodici, koje su trpele ona i maloletna ćerka. Od 2016. njih dve su živele u Subotici, sve dok jednom prilikom, kada su bile u Budimpešti, Eleonorin otac nije nasilno oteo njen pasoš i majka nije mogla da je vrati u Srbiju.

Kako kaže Miroslava Babić, pokušavala je da iskoristi sva pravna i zakonska sredstva, i da uz pomoć države Srbije vrati dete. Sama kao majka, strani državljanin, nije mogla protiv institucija Republike Austrije koji su od samog početka omogućili nasilje, zlostavljanje, otmicu maloletne Eleonore. To su razlozi zašto je toliko vremena prošlo dok se nije odlučila da uključi medije. Miroslava se oseća ugroženo i nebezbedno u Austriji, državi koja je, smatra ona, prekršila sva osnovna ljudska, dečija, starateljska prava.

Eleonora Arežina Foto: nestalisrbija.rs

Moje dete je samo sa monstrumom

- Teško je izaći u medije, pred svima svaki put puta proživljavati pakao koji traje dve i po godine, bez deteta koje je rodila, kome je prethodilo dve godine nasilja. Moje dete je sa monstrumom, samo, izložena svakodnevnom psihičkom i fizičkom nasilju nasilnika, sa nesagledivim posledicama, istraumatizovana za ceo život, uništeno detinjstvo, narušeno zdravlje.

Prema njenim rečima, najgore je ne znati da li je Eleonora živa, kako kaže, čak ne može ni da pretpostavi gde bi mogla da bude, dete, osim srpskog državljanstva, ima i nemačko, i nemački pasoš, pa ocu nije potrebna viza da dete seli po Evropi i većini zemalja sveta.

Eleonora Arežina Foto: Privatna arhiva

Nadam se da će je neko prepoznati

- Imala sam privilegiju i to je bila srećna okolnost, da sam šest i po godina bila samo mama, 24 sata sam bila sa Eleonorom, mnogo ljubavi, u kojoj se stvorila čvrsta veza između Norice i mene. U celoj ovoj situaciji stradaju svi, moji roditelji bez unuke.. Moj brat blizanac, za koga je Nora bila izuzetno vezana, njegovoj ćerki Nađi, Norinoj sestri - priča Miroslava i napominje da će Nori, ako se vrati, ta ljubav biti ono što će ublažiti njene rane i traume. - Samo da je nađu! Moje dete je samo, sa odraslim nasilnicima koji čine najteža krivična dela, malo biće, tanane duše, bez ljubavi, nežnosti, buđenja sa svojom majkom, osmeha, šetnje, priče za laku noć. Ja imam porodicu ovde, a ona je skroz sama sa nasilnikom! Nadam se da će je neko prepoznati i obavestiti nas - očajna je majka.

Eleonora je rođena 9. juna, tri rođendana nije zagrlila svoju majku, Božići, Nove godine, rođendani članova njene porodice.. Eleonora je kreativno dete, volela je sama da napravi i nacrta čestitke za one koje voli.

Eleonora Arežina Foto: Privatna arhiva

Porodica je inače živela širom Evrope, u Berlinu, Budimpešti, Beču.

Kako kaže, njen bivši suprug je onemogućavao svaki kontakt sa Eleonorom posle otmice, isključio je telefone, nije odgovarao na mejlove, o čemu su bili obavešteni nadležni organi Austrije. Ali srpsko dete i majka nemaju prava na život bez nasilja u Republici Austriji.

Eleonora Arežina Foto: Privatna arhiva

"Nemoj ubiti mamicu!"

- Imam mejlove od Milana pune pretnji i ucena, kao i čitav dnevnik nasilja koje je vršio nad nama. Nama je policija u Budimpešti izašla jer je on krenuo da me davi, išao je nožem na mene, gde je Nora sa četiri godine stajala između nas dvoje i rekla "Nemoj ubiti mamicu!".

Video: Slavica Burmazović je četiri godine čekala da zagrli svoju decu

(J. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drasko

    14. decembar 2019 | 12:25

    Sve mame bi da se fino razvedu nadju nove muzeve a da decu iz predhodnog braka vodaju sa sobom kod svojih novih muzeva koji ce ih gledati popreko. E pa drage mame mora da shvatite da i ocevi imaju pravo na starateljstvom isto kolko i vi i da ste i vi duzne da placate elementaciju a ne samo ocevi. Ovde covek uzeo fino svoje dete da vodi racun o njemu da se ne potuca sa maminim prijateljuma i sta sad tu ima lose ?

  • @@@@

    14. decembar 2019 | 12:06

    Zivim u Austriji i nema sanse da su prekrsena neka prava, ovde se sve gleda u korist deteta samo da znate. Nema sanse da su joj oduzeli dete ako je ona bila dobar staratelj. Majka ovde ima sva prava skoro, ali ako se utvrdi da je detetu bolje kod oca onda ce sud dodeliti dete ocu nema sanse da nesto nije uradjeno po protokolu u to budite sigurni. Ovde ne moze niko da se potplati ili nesto preko veze da uradis...

  • Cica

    14. decembar 2019 | 13:26

    Zanimljivo, svi muškarci komentarisete protiv žena. Da li ste vi svesni da je majcinske ljubav najjača, i da ne može ni sa čim da se meri. A vi ste pobrkali loncice. Trebali bi biti zaštitnici a ne nasilnici! Ali malo ste se pogubi li u vremenu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA