35 obolele dece iz Trstenika oseća se bolje: Laboratorijski nalazi otkrivaju uzrok trovanja

Nalazi briseva i uzoraka namirnica daće i odgovor na pitanje da li su se deca otrovala hranom, ili je uzrok loša higijena prostorija, ili nešto sasvim treće

  • 1
Bol u stomaku, dete se drži za stomak, decak trovanje, virus, povracanje

Foto-ilustracija: Shutterstock

Novih slučajeva dece sa simptomima trovanja iz trsteničkih obdaništa nema, a očekuje se da šestoro mališana koji su zadržani na Dečijem odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu budu otpušteni na kućno lečenje.

- Situacija se smirila, jer novih slučajeva nismo imali. Nije bilo javljanja Hitnoj službi niti Pedijatrijskom odeljenju - kaže za "Novosti" dr Radovan Popović, direktor Doma zdravlja "Dr Sava Stanojević" u Trsteniku.

- Laboratorijski nalazi ukazuju na moguću stafilokoku, koja se najverovatnije, rastvorila prilikom konzumacije hrane. Ipak sačekaćemo da tačan uzrok daju stručnjaci - dodaje.

Panorama Trstenik

Drama u Trsteniku Foto: Wikimedia/Djidjiabla

U Zavodu za javno zdravlje u Kruševcu očekuju da, nakon preliminarnih rezultata, definitivan uzrok trovanja trsteničke dece bude poznat početkom naredne nedelje.

Tada će se, navodi list, razjasniti da li su stomačne tegobe i povraćanje izazvani nekim toksinom ili bakterijom..

Laboratorijski nalazi briseva i uzoraka namirnica daće i odgovor na pitanje da li su se deca otrovala hranom, ili je uzrok loša higijena prostorija, ili nešto sasvim treće.

Tegobe kod dece i dela zaposlenih u predškolskoj ustanovi Biseri javile su se u utorak. Jednodnevna bolnička terapija dala je dobre rezultate i već u sredu svi mali pacijenti osećali su se dobro.

Podsetimo,

Ukupno 35 dece uzrasta od 2 do 5 godina,u pratnji roditelja i određeni broj osoblja vrtića "Biseri" u Trsteniku, javilo se u utorak u lokalni Dom zdravlja sa simptomima visoke temperature. 

Hospitalizovano je šestoro dece, i isprva se sumnjalo na salmonelu. Deca su, takođe, imala bolove u stomaku i povraćala su.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    13. decembar 2019 | 09:36

    Deca se otrovala hranom, deci daju konzerve za dorucak pa stete, koje karcinom ne i opasne za zdravlje. Sve zavisi ko kuva gde se sprema hrana kontrola kamera treba u kuhinji. Jelovnik mora biti sve prirodno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA