Sestre Jovana (14) i Dijana (12) konačno zimu dočekale u toplom: Novu kuću im ustupila crkva

Ceo život su ove devojčice provele u neuslovnom domu, bez osnovnih životrnih potrepština

  • 2
Ilici kuca Gornji Barbes

Printskrin: RTS

Četvoročlana porodica Ilić iz Gornjeg Barbeša kod Gadžinog Hana, koja je sve ove godine živela u neuslovnoj kući, preselila se u novu - koju im je ustupila crkva iz tog sela. Tako, pored nemaštine i bolesti koje ih prate, Ilići sada imaju veliku brigu manje.

Početkom ove godine 14-godišnja Jovana i njena dve godine mlađa sestra Dijana oskudevale su u svemu. Među ispucalim zidovima i pod krovom koji je pretio da se uruši, bez iole pristojnog nameštaja, nisu imale osnovne uslove za odrastanje. Sada, slika je sasvim drugačija, kao i raspoloženje devojčica.

- Tamo kad smo bili nisam mogla drugarice da pozovem za rođendan. Sada ovde kad smo prešli mogu da pozovem drugarice, a i škola je blizu - priča starija sestra Jovana za RTS.

Ilici kuca Gornji Barbes

Kuća koju im je ustupila crkva Printskrin: RTS

Pored Dijane koja ima probleme u razvoju i jedva hoda posle operacije kukova, problem sa kretanjem ima i majka, pa je u boljim uslovima i njoj sve mnogo lakše.

- Bolje je, krov ne prokišnjava, sve je lepo, sve je blizu i toplo - kaže Ružica Ilić.

Кuću je na korišćenje ovoj porodici ustupila crkva u Gornjem Barbešu, na inicijativu humanitarnog udruženja "Neveni", koje Ilićima, među kojima je jedino otac sposoban da zarađuje, pomaže i dalje.

- Ono što dalje radimo jeste da nastojimo da ovog čoveka zaposlimo. Javio se jedan preduzetnik koji je raspoložen da izvrši prekvalifikaciju kako bi čovek mogao da dobije stalno zaposlenje - ističe Suzana Petrović iz humanitarnog udruženja "Neveni" iz Niša za RTS.

To bi osiguralo egzistenciju ovoj porodici koja živi od 15.000 dinara socijalnih davanja i nadnica koje otac zaradi.

- Sad je zimsko vreme i nema mnogo posla. Leti opet može da se zaradi nešto i da se preživi, eto po drva, po planine, po polje - kaže Goran Ilić.

Iako su mnogi problemi ostali, najveći je nestao, za šta su Ilići zahvalni crkvi i mnogim ljudima dobre volje koji su im obezbedili nameštaj, uređaje i donirali pakete odeće i hrane.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka

    13. decembar 2019 | 09:36

    Zasto crkva ne pomaze sirotinju ,zasto ne otvori narodne kuhinje ,zasto ne sakuplja odecu i obucu za decu i narod.zato sto su naucili samo da uzimaju a ne i da daju skolovani svestenici.samo jedan ispit nisu imali ,ispit milosrdja i humanosti.verske organizacije ne sluze samo da spiraju grehove sa savesti gradjana vec sluze da odrze narod na okupu i to im je najvaznija uloga ako nisu svesni toga.crkva treba da se reorganizuje uz nadzor naroda jer od naroda i zavisi.toliko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA