Srećan kraj priče o veteranu Radetu koji je pronađen zavejan: "Pokušava da se zahvali, ali zaplače"

Rade Ćirić se oporavlja u bolnici, dobio je i lična dokumenta, odeću, obuću a imaće i novi smeštaj

  • 40
Rade Ćirić i Milan Radovanović Foto: Facebook/Milan Radovanović

Ratnom veteranu Radetu Ćiriću iz sela Sinja Glava kod Pirota, koji je ratovao na Kosmetu i u Vukovaru, 3. decembra život je počeo da se menja ponovo. Ovoga puta nabolje.

Rade je živeo u zabačenoj kući koja se bukvalno rušila, sam, bez članova porodice, grejanja, ličnih dokumenata, osnovnih uslova za život. Ovog veterana pronašli su promrzlog i bolesnog radiomateri Radio kluba "Pirot" koji su mu pomogli da dobije preko potrebnu zdravstvenu pomoć. Pokrenuli su i akciju da mu se pomogne materijalno i finansijski, a ova inicijativa radioamatera Milana Radovanovića uspešno je, kako kaže za Telegraf.rs, završena.

- Želimo da se zahvalimo svim ljudima dobre volje koji su donirali odeću i obuću. Takođe, prikupili smo i oko 200.000 dinara za njega. U Radetovo i naše ime zahvaljujemo se svima koji su pomagali i želeli da dopreme donacije. Akcija prikupljanja je završena - navodi Milan.

Rade Ćirić, Sinja Glava, Pirot, spasavanje Milan je uspeo da se probije do Radetove kuće i pomogne mu, Foto: Milan Radovanović

Ovaj čovek velikog srca kaže da je posetio i danas ratnog veterana koji je u bolnici, te da se Rade nalazi u mnogo boljem stanju.

- Posećuje ga fizikalni terapeut, radi vežbe i sad već pomera i nogu i ruku, ima negu. Takođe, i dokumenta su mu napravljena. Sve što je prikupljeno, predaćemo mu po izlasku iz bolnice uz prisustvo pripadnika Centra za socijalni rad, i konsultaciju sa njima. Rade nije hteo ništa da potpiše dok se ne vidi i dogovori sa nama iz Radio kluba, stekao je poverenje u nas - priča Radovanović.

Kaže da je Radeta posetio juče, sa svojim sinom. Rade im je, prepričava Milan, zahvaljivao što su ga spasili.

- Krene da priča, pa počne da plače. I to je za mene neopisiv osećaj kad pomogneš čoveku da se otrgne iz propasti - ističe radioamater.

Rade Ćirić, Sinja Glava, Pirot, spasavanje Kuća u kojoj je Rade živeo, Foto: Milan Radovanović

Naš sagovornik priča da Radeta poznaje od ranije i priseća se kakav je ovaj ratni veteran izgledao u njegovim očima kada je Milan bio mlađi.

- To su ljudi koji su odrasli potpuno prirodno, u divljini. Imao je takav život. Kao dete išao je u osnovnu skolu pešaka po 20 kilometara po snegu. Rade je bio čovek koji bi uvek prišao i pomogao, da podigne, pomeri nešto ako je teško, pošto je bio jak i uporan - priča Milan.

Ipak, kaže, sve je krenulo naopako posle smrti njegovih roditelja.

- Otac i majka su umrli zajedno na putu do sela pre 10 godina, zavejani u snegu. Posle njihove smrti, Radetov brat je otišao u drugo selo, odselio se. Sestra mu se udala i on je ostao sam sa još 21 čovekom. To su uglavnom starci u selu na rubu egzistencije - navodi radioamater.

On dodaje da će i ubuduće, kada Rade bude prešao u Prihvatilište za odrasle samce, nastaviti da ga posećuje te da će svakako ostati u kontaktu.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    13. decembar 2019 | 19:37

    Država se sramoti ovakvim postupkom nebrige o ljudima koji su bili na braniku otadžbine . Kada treba pozivaju ih a posle toga nevidljivi za društvo I žive u bedi na margini društva bez sredstava za život I lečenje. Nisu to oni zaslužili već brigu o njima treba da preuzme država za koju su se borili ...Hvala dobrim I humanim ljudima koji ih uoče I pokrenu akcije pomoći ali izostaje reakcija države...

  • NekoKo

    13. decembar 2019 | 19:26

    Sramota je da učesnici ratova žive kao posledni bednici. Ako će država da propadne ako njih zbrine, onda i treba da propadne.

  • Čiča Draža

    13. decembar 2019 | 20:14

    tačno se vidi po pogledu da je preživeo ratne strahote, verujte rat se ne može ispričati rečima, teško svima koji su ga okusili...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA