≫ 

Šta se zaista desilo u vrtiću u Trsteniku? Trovanje pokosilo njih 60, a ovo je moguć uzrok infekcije

Šestoro dece lečilo se i u bolnici

  • 1

Sva deca, ali i odrasli koji su se otrovali najverovatnije u trsteničkom vrtiću "Biseri" dobro se osećaju, više niko nije u bolnici i nijedan novi pacijent se nije javio lekarima sa simptomima trovanja.

Kako nam je kazao Dr Bojan Pecić, načelnik službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Doma zdravlja Trstenik, u danu kada se infekcija pojavila lekarsku pomoć je zatražilo ukupno šezdesetak pacijenata.

Burek, pekara, pekari Burek je čest izvor trovanja, zbog sira i mlevenog mesa u kojem se bakterije razmnožavaju i luče otrov, Foto - ilustracija: Telegraf

- Oni su se veoma brzo oporavili, a juče su pušteni kućama svi oni koji su bili na bolničkom lečenju. Sve je trajalo 24 sata, što ukazuje na intoksikaciju bakterijom stafilokokom, koja je u neku hranu izlučila svoj toksin. To je bolest koja traje 24 sata i sledi brz oporavak - objašnjava dr Pecić.

Ipak, stafilokoka je samo pretpostavka, a detaljna analiza radi se u Zavodu za javno zdravlje u Kruševcu i tačan uzrok zaraze biće potvrđen tek početkom naredne nedelje.

Infekcija je buknula u utorak, a šestoro dece lečilo se i u bolnici.

Kako nam je kazala direktorka vrtića Marina Petrović, zaraženo je 34 dece, ali ona napominje i da mnogi koji su u Trsteniku dobili ovo trovanje nemaju nikakve veze sa vrtićem.

- Biće tu svašta novo, u gradu su i odrasli bolesni. U dom zdravlja je došlo 36 dece do 6 godina starosti, a od toga dvoje nisu iz vrtića. Dvanaestoro dece je otišlo u Kruševac na opservaciju, a šestoro je bilo zadržano na odeljenju i oni su pušteni. Što se tiče vanrednog sanitarnog pregleda, svi rezultati su negativni, nema streptokoke, stafilokoke ni salmonele, a brisevi ruku stižu u ponedeljak - objašnjava Petrovićeva.

Špagete u Beogradu otrovale 150 dece

Pre dve godine ova vrsta trovanja dogodila se i u beogradskim školama. Tada se otrovalo skoro 150 dece koji su jeli sos bolonjeze.

špagete bolonjeze Špagete bolonjeze otrovale najmanje 149 školaraca 2017. godine, Foto: Pixabay.com

Tada je, čak, priveden i direktor firme koja je školama isporučivala hranu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih namirnica.

Ni kuvanje hrane ne otklanja toksine

Inače, ova bakterija tokom umnožavanja u hrani izlučuje više vrsta toksina i nemoguće ih je uništiti kuvanjem. Siomptomi se javljaju naglo, a mogu biti dramatični, iako ih ne prati visoka temperatura, već dijareja, malaksalost, bledilo lica, hladan znoj... Javljaju se bolni grčevi u listovima, noge i ruke postaju plavičaste, a moguća je i tahikardija. Zbog tako burnog početka infekcije, hipotenzije i šoka koji je prati, pacijentima je često potrebna i hitna pomoć.

Bol u stomaku, dete se drži za stomak, decak trovanje, virus, povracanje Foto-ilustracija: Shutterstock

U periodu od 24 do 38 sati, koiko traje infekcija, pacijetn može da izgubi od 3 do 8 kilograma. Srećom, izlečenje je brzo i potpuno, ali tokom trajanja bolesti mogući su i smrtni ishodi.

Sve može da liči na trovanje hranom salmonelama, trovanje pečurkama i teškim metalima, pa čak i infarkt.

U lečenju je najvažnije konzumiranje tečnosti i dijeta.

Video: Potresne scene: Deca vezana za radijatore i nameštaj u zavodu Pazarić

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milance

    13. decembar 2019 | 19:23

    Moj rodjak je imao stafilokoku zlatnu pa je krenula sepsa posle par dana...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA