≫ 

Javila se direktorka škole čiji su đaci organizovali tuču i snimali, pa tražili za "ulaz" 50 dinara

Kako će učenici OŠ "Vuk Karadžić" u Novom Pazaru biti kažnjeni i da li ovakvih snimaka ima još?

  • 36

Stravičan snimak vršnjačkog nasilja na kojem se učenici 6. razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Novog Pazara brutalno tuku, zgrozio je i uznemirio Srbiju. Deca su, kako su preneli mediji, organizovala tuču, snimala, a onda pokušala da zarade novac na užasnim scenama nasilja.

O ovom događaju oglasila se i Rafeta Emrović, direktorka OŠ "Vuk Karadžić". Ona je za portal Telegraf.rs rekla da je školska uprava upoznata sa ovim indcidentom, da se tuča nije dogodila u školi, niti za vreme nastave.

- Tuča se desila nekoliko kilometara dalje od škole. Nije bilo za vreme časova, već posle škole. Kao škola smo preuzeli sve zakonske obaveze koje ćemo isterati do kraja. Obavestili smo školsku upravu i SUP. Najveću odgovornost za takvo ponašanje dece snose roditelji, a krivi su i mobilni telefoni. Oni jesu zabranjeni u školama, ali recimo, dešava se da dođe roditelj i da nam preti, govori: "Ko ste vi da zabranjujete mom detetu mobilni?" - navodi direktorka.

Prema njenim rečima, najbolji način da se spreče ovakvi incidenti jeste da se donese zakon koji će u potpunosti zabraniti upotrebu korišćenja mobilnih telefona u školama.

- Roditelji te dece su pozvani, dali su izjave i u školi, i u SUP-u. Teraćemo proces do kraja. Problem je što pojedini roditelji ne žele da učestvuju, da sarađuju. Mi smo najveća škola u Srbiji, imamo 2.000 đaka, a uvek vodimo računa o svemu dok su deca u školi - kaže ona.

Dečaci koji su se potukli, objašnjava, idu u 6. razred. Direktorka kaže da je, pak, jedan osmak, koji je to snimao, tražio od druge dece 50 dinara kako bi ih ubacio u grupu gde mogu da pogledaju snimak tuče.

Tuča, Novi Pazar

Tuča učenika OŠ "Vuk Karadžić" u Novom Pazaru, Foto: Printskrin Facebook/Sandzak haber

Naša sagovornica dodaje da sumnja da tih organizovanih tuča među osnovcima ima još. Na pitanje kako to sprečiti, odgovara:

- Nije dovoljno da se samo razgovara sa decom. Mi imamo radionice sa Timom protiv nasilja svakog petka. Baš smo pre 7 dana imali vanredni roditeljski sastanak u vezi sa disciplinom dece, da i oni malo povedu računa o tome. Kao da smo znali da će nešto da se desi - priča Rafeta.

Što se kažnjavanja tiče, direktorka Emrović navodi da će ova deca ići na društveno-koristan rad.

- Čistiće po dvorištu, pisati panoe... Ukoliko đak ne ispuni svoje obaveze, posle nedelje dana će mu se jednom smanjiti vladanje, pa drugi put, sve dok ne dođe do toga da ima jedinicu iz vladanja i bude premešten u drugu školu - kaže naša sagovornica.

Ona napominje da ovakvih slučajeva nije bilo u samoj školi, školskom dvorištu niti u blizini ove obrazovne ustanove.

- Verujte mi, nisam ni mogla da pogledam ceo taj klip. Nisam mogla... - kaže direktorka.

Video: Snimak sukoba učenika i profesorke nasred časa u školi u Rožajama

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    13. decembar 2019 | 21:41

    Šta će tzv Bošnje, ništa pametnije i ne znaju.

  • Rs

    13. decembar 2019 | 13:58

    Šta je kriva direktorka krivi su roditelji koji nisu vaspitali decu bre ne može ona da ih prevaspitava

  • Kokolo

    13. decembar 2019 | 14:11

    Poštena tuča, pravi momci, lepo vaspitani, nema motke, noževi, kamenje, samo jedan na jedan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA