≫ 

Pančevka kupila stan, u njemu našla "porodično blago": Pomislila je da je bogata, ali desio se obrt

U stanu koji je kupio mladi bračni par iz Pančeva, naslednici su ostavili sve, bukvalno sve, pa i hrpu starog novca. Kupci stana su na jednom sajtu ugledali novčić od 10 šilinga koji vredi 750 evra, a koji je identičan onom kojeg su našli u svom novom stanu! Međutim...

  • 17
Stari novac, dinari

Gomila starih novčića koji su delovali vredno; Foto: Telegraf

Kada je baka koja je živela sama u stanu u Pančevu i nije imala direktne potomke nedavno preminula, dvoje naslednika koji su dobili stan bili su zadovoljni jer su se dogovorili da odmah stan i prodaju. Začudo, iz stana, pre prodaje nisu želeli ništa da ponesu sa sobom, čak ni sitnice, fotografije i slično, osim možda nakita, koji je baka posedovala.

Stan u kome je decenijama živela baka bio je prepun svega i svačega, od nameštaja do fotografija - a sve je to ostalo kupcima stana. Naslednike ništa nije zanimalo osim prodaje i čistog keša.

Stari novac, dinari

Mnogo starog novca, ali ništa ne vredi: Foto: Telegraf

Novi vlasnik Bojana P. je odmah počela da prazni stan koji je tek kupila po veoma povoljnoj ceni. Igrom sudbine našla je i kutije prepune starog novca, papirnog i kovanog. Tad se javila redakciji Telegrafa da ispriča svoju zamalo neverovatnu priču.

Stari novac, dinari

Zanimljivi novčići ipak nisu vredni:; Foto: Telegraf

- Našla sam  kovanice različitih veličina, nijansi, od požutelih do zarđalih, srebrnih do bakarnih, standardnog okruglog oblika, ali i neobičnih talasastih ivica, sa arapskim slovima.. Ne razumem se u numizmatiku, ali kad sam videla da su neki novčići s palmama, te neki još s početka XX veka, odlučila sam da proverim na internetu da li neki nešto može da vredi - ispričala je Bojana za Telegraf.rs.

Ona i njen suprug rešili su da sami malo istraže na internetu i pronašli su prvo poklapanje! Naime na jednom sajtu ugledali su novčić od 10 šilinga, koji je identičan njihovom.

Stari novac, dinari

Zanimljiv novčić pronađen u tek kupljenom stanu; Foto: Telegraf

- Na sajtu je bila navedena cena od 750 evra! Našoj sreći nije bilo kraja. Doduše, za arapski novčić, za koji smo mislili da će mnogo vredeti jer je neobičnog izgleda, shvatili smo da možemo dobiti samo 10 dinara - dodaje ona.

Stari novac, dinari

Arapski novčić vredi samo 10 dinara; Foto: Telegraf

Ipak su bili oprezni, pa da se ne bi zaleteli sa prodajom, pronašli su i stručnjaka za novac.

- Jedan poged na kovanicu od 10 šilinga bio je dovoljan da shvatim njenu vrednost.

Stari novac, dinari

Deset šilinga, za koje je mislila da vrede 750 evra; Foto: Telegraf

- Vredi manje od kutije cigara, procenjujem da bi kovanica mogla da košta 150 do 200 dinara, pošto u sebi sadrži 4,8 grama srebra, a gram srebra je oko 30 dinara - istakao je numizmatičar.

Kako je moguće da na internetu stoji cena od 750 evra 

 

Poznavaoci numizmatike kažu da novčić koji vredi 750 evra samo naizgled deluje identično kao onaj koji su kupci našli u stanu.

Šiling

Na internetu stoji podatak da 10 šilinga vredi 750 evra. To je tačno, ali.... Printskrin: ma-shops.com

- U pitanju je polirana ploča koja nije korišćena, a odrađena je za kolekcionare, pa zato vredi znatno više. Prikazani novčić je primerak koji je proizveden posebnim postupkom utiskivanja, polirana ploča, mat motiv, polja visokog sjaja i zbog toga je redak. Ovaj novčić kovan je samo za kolekcionare i nikada nije bio u opticaju - objasnili su oni.

Stari novac, dinari

Ipak gomila bezvrednog novca, kakva se može naći u svakoj kući; Foto: Telegraf

Poznavaoci numizmatike složili su se da stare kovanice nemaju veliku ili ikakvu vrednost, iako na prvi pogled mogu da prevare.

VIDEO: Istraživali su napuštenu zgradu, pa pronašli pravo blago

(J. V. / D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • branko

    15. decembar 2019 | 14:51

    znaci voleli su baku do prodaje stana, koje nepostovanje, da sve njene sitnice ostave.... blago baki sa takvim unucima

  • Rj38

    15. decembar 2019 | 15:36

    Mislim da treba da i dalje cuvaju te novcice,ne mora biti materijalne koristi,sama uspomena na tu zenu,moze im doneti srecu!

  • 😡😡😡

    15. decembar 2019 | 14:15

    Ja bi to i dalje cuvao,pa mozda nekad i zavredi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA