≫ 

U ovom srpskom gradu zbog bežanja od alimentacije mnogi muškarci su pred sudom. Među njima i 7 žena

Predviđena kazna za neplaćanje alimentacije je novčana ili zatvor do dve godine

  • 0

Osnovni sud u Pančevu ove godine rešio je 37 predmeta pokrenutih zbog krivičnog dela neplaćanja alimentacije za decu. Osnovni sud doneo je 31 presudu kojom su okrivljeni oglašeni krivim, 2 presude kojima je odbijena optužba i 4 rešenja kojima je obustavljen krivični postupak. U 7 postupaka žene su okrivljene.

Ove godine, do 10. decembra pred Osnovnim sudom pokrenuto je 62 postupaka protiv okrivljenih za koje postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično delo nedavanje izdražavanja.

Kako se navodi u informaciji Osnovnog suda u ovom periodu pokrenuto je 16 krivičnih postupaka u kojima je bilo više dece kao oštećenih.

Nema izvršnih postupaka po krivičnim presudama za nedavanje izdržavanja, navodi sud.

Ovo je krivično delo protiv porodice, a čini ga lice koje ne daje izdržavanje za lice koje je po zakonu dužan da izdržava. Obaveza je da je ta dužnost utvrđena izvršnom sudskom odlukom ili izvršnim poravnanjem.

Kazna je novčana ili zatvor do dve godine, a ne kažnjava se učinilac ako iz opravdanih razloga nije davao izdržavanje. Teži oblik krivičnog dela je kada je nastupila teška posledica za izdržavano lice, kada je zaprećena kazna zatvor od 3 meseca do tri godine.

(Telegraf.rs/013info.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA