≫ 

Otkrivamo da li će Srbija ikada uvesti hemijsku kastraciju za pedofile: Ovo su razlozi zašto nije

Prinudna kastracija ne može da postoji u našem krivično-pravnom sistemu, jer se smatra za surovo i nečovečno postupanje, koje je zabranjeno Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima

  • 67
Kastracija, pedofili Foto: Tanjug/MUP/Facebook/novosti.rs

Otmica Monike Karimanović (12), devojčice iz Suvog Dola kod Niša, za koju se sumnjiči Ninoslav Jovanović (46), poznatiji kao Malčanski berberin, inače, višestruki silovatelj i povratnik, iznova je pokrenula pitanje uvođenja hemijske kastracije u Srbiji. Međutim, kako za Telegraf.rs kažu u Ministarstvu pravde, ona ne može da postoji kod nas.

Iako se ona nekoliko puta razmatrala, nju u Srbiju nisu "uvele" ni mala Kaja, Tijana Jurić, Ivana Podraščić, mala Anđa iz Vratarnice kod Zaječara...

Po svemu sudeći, neće ni Monika koja je, da podsetimo, nestala u petak, 20. decembra 2019. godine kada je ujutru krenula u školu. Danas je sedmi dan potrage za njom, a najozbiljniji trag policija je pronašla u sredu kada je i objavljeno da ju je najverovatnije oteo Ninoslav Jovanović, koji je već ležao u zatvoru od 2006. do 2018. zbog silovanja i zlostavljanja maloletnice.

Prinudna kastracija u Srbiji nije uvedena jer zvanična inicijativa iliti predlog za to nikada nije stigla u Ministarstvo pravde, bez obzira na niz tragičnih događaja nad maloletnicama. Naime, kako su više puta godinama unazad ponavljali u ovom ministarstvu, da je postajala takva inicijativa, Radna grupa bi to uzela u razmatranje.

Špric Ponovo se pokrenula diskusija o uvođenju kastracije u Srbiji Foto: Pixabay/jochenpippir

U međuvremenu, tačnije 1. decembra 2019. godine počela je primena doživotne kazne zatvora koja nemilosrdno kažnjava počinioce najsvirepijih zločina, a među kojima je i silovanje sa smrtnim ishodom, bez obzira na to ko je žrtva, i silovanje deteta bez obzira na ishod.

To je ujedno i jedan od razloga što je naša zemlja daleko od uvođenja kastracije.

- Kada je u pitanju prinudna kastracija, ona ne može da postoji u našem krivično-pravnom sistemu, jer se smatra za surovo i nečovečno postupanje, koje je zabranjeno Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Međutim, u nekim državama postoji mogućnost dobrovoljne kastracije - kažu u Ministarstvu pravde za Telegraf.rs i podsećaju da je od 1. decembra počela primena doživotne kazne zatvora:

- Кako bi se adekvatno kaznili počinioci najsvirepijih zločina, pre svega ubica trudnica i dece, od 1. decembra 2019. počela je primena doživotne kazne zatvora.  Ministarstvo ukazuje da za najteže zločine u koje spadaju ubistvo, silovanje dece i trudnica, za šta je zaprećena doživotna kazna zatvora, ne postoji mogućnost uslovnog otpusta. Takođe, silovanje dece posebno tretira Zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, poznatiji kao Marijin zakon, donesen 2013. godine, koji je uveo registar pedofila.

Izbori Beograd Silovatelji su latentno opasne osobe, kaže Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće Foto. Tanjgu/Dimitrije Goll

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće kaže da mnoge zemlje imaju hemijsku kastraciju jer većina silovatelja, kada izađe iz zatvora, ponovi delo.

- U većini zemalja zakoni su takvi da je potrebna saglasnost osobe koja treba da se kastrira, međutim, ima slučajeva i gde oni sami traže jer su svesni da ne mogu da iskontrolišu nagon. Ima i onih koji ne traže, ali kada im se ponudi, oni prihvate. Hemijska kastracija bi možda smanjila ovakve događaje - kaže Vesna Stanojević koja se pita zašto je Jovanović uopšte izašao iz zatvora:

- Ko je njega pustio iz zatvora? To su latentno opasne osobe. Nije on ukrao nešto, pa da kažemo neće opet. Takve osobe to rade nagonski. 

Hemijska kastracija predstavlja medicinski treman injekcijama, čime se potiskuje seksualni nagon. Reč je o androgenim blokadama koje se daju na šest meseci i koje sprečavaju da se ponovi seksualni akt. Naime, lekovi koji se ubrizgavaju pod kožu izazivaju smanjenje lučenja testosterona a manjak ovog muškog hormona dovodi do gubitka seksualne želje.

Ovu kaznu za prestupnike, koji drugi put ponove ovakvo delo, prva je 1996. godine uvela Kalifornija.

Hemijska kastracija pedofila na dobrovoljnoj osnovi primenjuje se u Makedoniji, Norveškoj, Švedskoj, Rusiji, Danskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, a van Evrope u Izraelu i u nekoliko država SAD. U Poljskoj je hemijska kastracija obavezna za sve koji su silovali dete do 15 godina ili članove svoje porodice, a obavezna je i u Luizijani.

Video: Ko je Malčanski berberin čija su zlodela strah Timočke krajine?

(LJ. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fenix

    26. decembar 2019 | 20:19

    "NEČOVEČNO" ???!!! A čovečno je kindapovanje, maltretiranje, silovanje, pa i ubistvo na kraju??? Alo bre, koji crni zakon, pa više paze i čuvaju takve psihopate nego decu... Strašno

  • Tasana

    26. decembar 2019 | 20:29

    Da je silovana cerka nekog ministra,mucena i ubijena u najgorim mukama itekako bi uveli taj zakon ali na zalost za nas obicne smrtnike moze se i ovako...

  • C Mama

    26. decembar 2019 | 20:39

    Ma kakva hemijska kastracija?! Rucna!!! I to tupim nozem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA