≫ 

Hronologija najvećeg skandala u prosveti: Ovako smo otkrili "provaljeni" test na kom smo svi pali

Veče je bilo mirno, a onda je zazvonio telefon i sagovornica mi je rekla: "Među decom kruže zadaci koje sutra treba da polažu"

  • 10
Zadaci, mala matura, policija Foto: Privatna arhiva, Pixabay, Milena Đorđević

Bilo je negde oko devet sati uveče kad mi je zazvonio mobilni telefon, a ja radila noćnu smenu na portalu. Tog dana osmaci su polagali test iz srpskog jezika na maloj maturi, a sutra je trebalo da polažu matematiku.

Veče je bilo mirno, bez crne hronike, bez pompeznih događaja, i činilo se da će to biti jedna lagana noćna smena za nas novinare.

I kad je mobilni zazvonio, mislila sam da je posredi neka bezazlena priča.

- Miljana, među đacima kruže neki zadaci iz matematike. Deca ih razmenjuju preko vibera i kažu da je to sutrašnji test iz matematike, da je provaljen - rekao mi je ženski glas s druge strane žice.

Nisam poverovala. Deca ko deca, ko zna šta to razmenjuju među sobom. Uostalom, otkad su testovi provaljeni 2013., nakon toga se svake godine pričalo kako je neki test „isplivao“ pre polaganja, pa bi se ispostavilo da su to izmišljotine. Ipak, nisam htela da prepustim stvari slučaju.

- Pošalji mi te zadatke, baš da vidim šta je u pitanju - odgovorila sam joj i za nekoliko minuta preko vibera su mi stigle slike zadataka. Bili su ispisani rukom na nekim poluzgužvanim papirima.

Zadaci iz matematike Ovako su izgledali ukradeni zadaci, Foto: Privatna arhiva, Pixabay

Prvo sam pomislila sam da je šala. Pa kakav je to ukraden test ispisan rukom na papiru?! U suštini, nisam verovala da 2013. godina može da se ponovi. Stalno smo slušali o tome kako se mala matura priprema u najstrožoj tajnosti, s najvećim merama bezbednosti. Išlo je dotle da čak i BIA učestvuje u čuvanju testova.

Ipak, noćna urednica i ja smo odlučile da to veče objavimo zadatke za koje deca tvrde da su baš oni koje će sutra polagati. Bez obzira na to što je bilo teško poverovati da su to stvarno ti zadaci, bila bi velika neodgovornost ne objaviti ništa o njima, pa makar na kraju ispalo da je sve šala.

mala matura, matematika Na prvi pogled je delovalo kao šala... Foto: Privatna arhiva

Tekst pod nazivom Veče pred polaganje matematike među decom kružili zadaci: Oni veruju da je to test za sutra objavljen je oko 23 sata.

- Zamisli da se ispostavi da je ovo stvarno sutrašnji test iz matematike! Pa to bi bilo strašno – rekla sam urednici kada smo u jedan ujutru završavale smenu, ali ni sama nisam verovala u te reči.

Sutra sam se uspavala (danak noćnoj smeni). Kuvajući prvu kafu, ušla sam na naš portal da vidim kako je prošlo polaganje iz matematike. Šok me je presekao tako da sam istog trenutka sela. Zadaci pisani rukom na zgužvanim papirima zaista su bili provaljen test iz matematike i polaganje je odloženo.

OŠ Laza Kostić Polaganje je nakon pisanja Telegraf.rs odloženo, Foto: Marko Jovanović

- Od jutros nam zvone telefoni i stižu mejlovi. Neki osmaci se ljute što smo im upropastili polaganje jer smo otkrili da je test provaljen, drugi traže da se poništi matura, a ovaj tekst od sinoć se čita kao lud, svi ulaze da vide test - u dahu mi je ispričala urednica. Nešto kasnije zvala me je da mi kaže da je u redakciju došla policija i da su zamolili da odem u glavnu stanicu u 29. novembra. U tom trenutku nisam razmišljala o policiji.

Je l moguće? Da li je moguće da je mala matura po drugi put provaljena? Da su omanule sve te silne mere bezbednosti? Setila sam se 2013. godine i kako su osmaci navrat nanos završili tu godinu, upisali srednje škole bez relevantnog testa znanja, pa i svog mučnog suđenja sa tadašnjim ministrom Žarkom Obradovićem koji nas je, revoltiran tekstovima u kojima smo tražili njegovu smenu, tužio tražeći vrtoglavo visoku odštetu. Postupak je dobio pred Višim sudom, ali izgubio na Apelacionom i to bez prava na žalbu.

Protest malih maturanata Deca su protestovala tražeći poništenje mature, Foto: ATA Images

E Srbijo, Srbijo, opet smo pali test znanja. Kako je izgledala saradnja sa policijom tog dana, nikada nisam dobila dozvolu da objavim. Mogu samo napisati da je bilo naporno, da su inspektori bili pod velikim pritiskom da što pre otkriju odakle je procurio test jer se već sledećeg dana polagao kombinovani.

Šta god tvrdili nadležni, niko ne može da garantuje da i test iz srpskog, koji se polagao pre matematike, takođe nije bio provaljen, ali avaj! Svakog čuda tri dana dosta, a već smo videli koliko se mala matura ovde ozbiljno shvata.

Protest maturanata Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Još jedna generacija je bespovratno oštećena. Trka nije bila jednaka za sve. Možda su neki đaci imali test iz srpskog i nepravdeno prošli bolje od onih koji nisu. Čik dokažite da nije bilo tako. A to je jedan od najvažnijih koraka za osmake  - da li će upisati školu koju žele, kako će to uticati dalje na njihovu budućnost i na kraju, ali ne i najmanje važno – zašto im se stalno šalje poruka da je u životu najvažnije muljati i varati?

I u moje vreme je bilo tako. Prepisavalo se na prijemnom šakom i kapom, pa ko je snalažljiv on prođe odlično, a ko nije, oslanjao se na svoje znanje. Izveštaji sa malih matura takođe svake godine pokažu da neke škole u unutrašnjosti Srbije beleže začuđujuće dobre rezultate sa polaganja. Kao da su tamo testove radili sve sami genijalci.

Mladen Sarcevic Ministar Šarčević je ponudio ostavku, ali poricao odgovornost, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dakle, nije problem samo u potencijalno nameštenim tenderima (podsetimo da je Ministarstvo za štampanje testova izabralo štampariju Politika AD u kojoj je već bilo propusta), niti je problem samo u lošoj organizaciji i obezbeđenju male mature, već i našoj svesti. Daj samo da mi dete ima sve petice, daj da dobije maksimum poena pa makar i tako što će samo naučiti napamet rešenja ukradenih zadataka.

Naravno, niti su svi roditelji alavi na muljanje, niti svi uče decu da je muljanje ispravan put. I zbog takvih roditelja i njihove dobre dece mi je najviše žao. Oni su žrtve najvećeg skandala u prosveti ove godine. I zbog njih više nikada neću dozvoliti da ni na tren posumnjam kada mi kažu – “nešto je provaljeno” Pa makar u pitanju bila digitalna matura za koju tvrde da ju je nemoguće provaliti.

Ovde ništa nije nemoguće, dokle god ima alavosti, muljatora i loše postavljenog sistema vrednosti. Neki odlaze jer nemaju vere da će se to ikada promeniti, a nama koji ostajemo ne preostaje ništa drugo nego da se borimo. Čak i ako se taj sistem postavlja s vrha i ako deluje da ga je nemoguće promeniti.

Video: Afera mala matura: Novinarka Telegrafa o detaljima krađe testova

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    2. januar 2020 | 10:39

    Treba ukinuti skolovanje u drzavnim institucijama. Ja vam necu dozvoliti da mi dete maltretirate i ponizavate kao sto ste mene.

  • Sale Detelinara

    2. januar 2020 | 12:29

    U Svetinu gimnaziju se pre par godina upisala devojčica sa 64 boda i tatom, vlasnikom nekoliko mesara. To slučajno znam, jer sam i lično bio zainteresovan, ali protiv takvih stvari ništa ne možete. Ovi testovi su za sirotinju, džaba njima bodovi.

  • nnidza

    2. januar 2020 | 14:02

    Izveštaji sa malih matura takođe svake godine pokažu da neke škole u unutrašnjosti Srbije beleže začuđujuće dobre rezultate sa polaganja... A izveštaji posle poslednjeg sprovedenog PISA istraživanja su pokazala da su deci u BG-u ispitivači dali rešenja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA