Uslikan beloglavi sup koji je došao u Srbiju i zalutao: Postoji opasnost zbog jedne činjenice

Ptica koja je zalutala u Topolu najverovatnije nije iz Srbije

  • 1
Beloglavi sup, Natalinci Foto: Saša Filipović

U Lovištu Trešnjevac u L. U Natalinci zabeležena je nesvakidašnja slika. Beloglavi sup je posle nekoliko dana praćenja uočen u krošnji drveta gde je i fotografisan.

- Obilazili smo teren to je redovna kontrola lovišta i već nekoliko dana smo primetili da nadleće ovaj kraj. Međutim, ova retka i lepa ptica jutros je i uslikana što je svima nama bilo izuzetno drago, uspeli smo da je lociramo i da je zadrži u kadru - kazao je za RINU Žika Mitrović.

Prirodno stanište Beloglavog supa je kanjon reke Uvac u kom se trenutno nalazi 284 para ovih jedniki sa mladuncima, a ptica koja je zalutala u Topolu najverovatnije nije iz Srbije.

- Mlade jedinke u svojim prvim godinama lutaju, imamo mnogo takvih primera. A zbog njihove nesnalažljivosti smrtni ishod je u 70 posto slučajeva. Beloglavi sup koji je pronađen u Arilju je najverovatnije sa Uvca, ali ovaj koji je viđen u Topoli po nekim procenama doleteo je iz Bugarske, Makedonije ili Grčke - izjavio je Novak Pejović, čuvar u Rezervatu prirode Uvac.

(Telegraf.rs/ RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA