Pao prvi sneg, ali nema zimske idile, već strašnih problema: Ljudi zaglavljeni u kolima i bez struje

Pod Suvoborom kod Gornjeg Milanovca, temperatura je u dvocifrenom minusu

  • 3
Suvobor, sneg Foto: RINA.rs

Do pre nekoliko dana u Srbiji je bilo 15 stepeni i svi su odmahivali glavom, govereći kako više nema prave zime. Međutim, za samo dve noći u zapadnom delu zemlje napadalo je metar snega, a najkritičnija situacija je u planinskim selima.

Pod Suvoborom kod Gornjeg Milanovca, temeperatura je stadandardno u dvocifrenom minusu. Pojedina domaćinstva satima su bila bez struje, a voda je zaledila u cevima. Putari bez prestanka rade na pročišćavanju puteva, kako ne bi bilo odsečenih pravaca.

Ivan i Slobodan Damljanović u toku mećave zatekli su se u automobilu u kom su proveli nekoliko sati.

- Sneg je sipao celu noć. Nismo mogli da se pomerimo iz snežnog nanosa, ni napred, ni nazad. Ostali bismo zaglavljeni da traktor sa lancima nije došao po nas, jer uz putarske mašine on jedini može da se kreće, kad nas okuje sneg - rekao je Slobodan za RINU.

Suvobor, sneg Sneg je stvorio probleme kod Gornjeg Milanovca, Foto: RINA.rs

Iako su snežne padavine većini donele velike probleme u svakodnevnom funkcionisanju, ima i onih koji zadovoljno trljaju ruke zbog visine snežnog pokrivača na Suvoboru.

- Gosti nas od juče zovu i pitaju da li ima snega i da li su pročišćeni putevi, kako bi novogodišnje praznike dočekali u zimskoj idili - rekla je Marina Mirković iz etno sela koje je spremno da dočeka posetioce uz domaću hranu i rakiju.

Pojedine su stigle i vozačke muke, jer na debelom minusu većina automobila - neće da upali.

- Nema šanse, samo na gurku ili na prespajanje. Svako jutro ako treba negde da se ide, mora oko pola sata ranije, da bi auto uopšte i upalilo - izjavio je Dragan Pavlović.

Suvobor, sneg Pojedine su stigle i vozačke muke, Foto: RINA.rs

Pored Suvobora, i dalje veoma teška situacija je u ivanjičkim planinskim selima Mečke, Ostatija, Brusnik, Devići. Službe za čišćenje i održavanje puteva su sve vreme na terenu i za sada uspevaju da održe prohodnost ali se apeluje na vozače da bez zimske opreme ne kreću na put.

- Sneg je trenutno znatno slabijeg intenziteta, a narednih dana očekuje se da će u potpunosti prestati da pada, tako da ćemo moći da očistimo i najudaljenije putne pravce - kazao je Lazović.

(Telegraf.rs/RINA.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pista

    30. decembar 2019 | 19:42

    Tako je to kad sneg iznenadi kad mu vreme nije

  • Darko

    30. decembar 2019 | 21:59

    Zar nisu velikani najavili da su putari u srbiji spremni za ciscenje snega ili to vazi samo za beograd?

  • Lord

    31. decembar 2019 | 09:27

    A gde ces kolima ako znas da ce da pada...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA