≫ 

Danas je Badnji dan: Jednu stvar obavezno morate da uradite a ne odnosi se na sečenje Badnjaka

U narodu se veruje će godina biti rodna ako je na Badnji dan oblačno.

  • 4

Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

Na Badnji dan pravoslavci odlaze u šumu po hrastovo drvo – badnjak koje se uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućan

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara, Božićnim postom, koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a badnjakom, odnosno božićnim drvetom, u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak.

Badnjak Foto: Shutterstock

Već u ranu zoru, pucanjem iz pušaka i prangija, objavljuje se odlazak u šumu po badnjak. Badnjak seku isključivo muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin, u rano jutro, pre izlaska sunca.  

Pre sečenja drvetu se nazove “Dobro jutro”, čestita mu se praznik i moli da donese zdravlje i sreću porodici. Zatim se drvo posipa žitom, a u nekim krajevima mu se daruje kolač posebno umešen za tu priliku. Drvo se ne sme dodirnuti golim rukama, pa čovek koji ga seče navlači rukavice.

Božić, Pravoslavlje, Post, Žito, Pšenica, Posna trpeza, Badnji dan, Smokve, Voće, Suvo voće, Kivi, Urme, urma, Praznici, Božićna trpeza, Slava, Sveti Nikola Foto-ilustracija: Profimedia

Veruje se da prvi iver ima magičnu moć, zbog čega se prilikom seče pazi da on prilikom seče ne padne na zemlju.

Uz drvo, obavezno je i unošenje žita i slame u kuću jer se, navodno, na taj način prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami.

U narodu se, inače, veruje će godina biti rodna ako je na Badnji dan oblačno. Takođe, na Badnji dan ništa se ne pozajmljuje iz kuće. Sa druge strane, ako je nešto ranije i pozajmljeno, to treba tražiti nazad, jer ništa iz kuće za Božić ne valja da bude van nje.  Na Badnji dan uveče se stoka posipa solju, žitom i projom da se sačuva od čini.  Veruje se i da će zima biti jaka i sa dosta snega ako se na Badnji dan nakupi dosta pepela na badnjaku. A, ako varnice iz badnjaka iskaču same iako niko ne džara po vatri, veruje se da će biti dosta meda.

Video: Vezao je ogromni badnjak na krov svog ferarija, i dovezao se kući

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA