≫ 

Slavimo Svetog Stefana, prvog mučenika za hrišćansku veru: Ovo danas morate da uradite u svom domu

Ovaj svetac ubijen je kad je imao 30. godina, a poslednje reči su mu bile "Gospode, ne uračunaj im greh ovaj"

  • 11

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Stevanjdan, jednu od slava koje se najviše praznuje u srpskom narodu. Takođe, danas je treći dan Božića.

Treći dan Božića posvećen je svetom prvomučeniku Stefanu. Prvi je od sedmorice đakona koga su rukopoložili sveti apostoli, pa se naziva i arhiđakon.

Prvi je mučenik za veru hrišćansku, te je nazvan i Prvomučenik Stevan. Kao propovednik u Jerusalimu, kamenovan je do smrti. Mučenje svetog Stefana koji je zapravo bio prvi mučenik za istinu njenog sina, posmatrala je i Presveta Bogorodica sa svetim Jovanom Bogoslovom. Ovaj svetac ubijen je kad je imao 30. godina, a poslednje reči su mu bile "Gospode, ne uračunaj im greh ovaj".

Manastir Sveti Stefan Slanci

Foto: Facebook/Манастир Свети Стефан Сланци

Svetom Stefanu je u našoj zemlji posvećeno više od 40 hramova. Kao krsnu slavu ovog svetitelja slavi i Republika Srpska, koja je i osnovana na današnji dan 1992. godine.

Mnoštvo je narodnih običaja i verovanja o Stevanjdanu. Najvažniji posao je iznošenje božićne slame iz kuće. Ne baca se, već stavlja u raklje voćki, pčelinjak, vinograd, kokošarnik ili privredne zgrade. Veruje se da štiti voćnjake od grada. U Vojvodini, božićna slama uklanja se još tokom noći, u prvim minutima Stevanjdana. Slamu uklanjaju žene, ćuteći – da se ne čuje kako odlazi Božić.

Žito kojim se "gađao" domaćin pri unošenju badnjaka na Badnje veče takođe se danas prvi put sklanja sa poda.

Video: Hrvatski istoričar tvrdi: Srpska slava vuče korene iz Lepenskog vira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    9. januar 2020 | 09:41

    Срећно и наздравље било свима који славе светог Стефана. Бог вам добро дао, добри роде и најбољи народе српски.

  • Ceca

    9. januar 2020 | 08:30

    Srecna slava svima koji danas slave.Ranije smo Bozic slavili tri dana pa se u skolu i na posao islo posle sv.Stefana a sada nam ukinuli i drugi dan Bozica.Sa tim nam oduzimaju obicaje,sveli nas samo da slavimo samo 7og.Poceli smo da gubimo sve sveto,samo nas finansije zanimaju.

  • Drasko

    9. januar 2020 | 08:34

    Srecna Slava svima koji slave !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA