≫ 

Ljotić umesto Đinđića: Fašistički grafiti opet osvanuli u Novom Sadu, ovaj put na fasadi fakulteta

Studenti će sutra prekrečiti uvredljive grafite

  • 4

Na fasadi Filozofskog fakulteta i u kampusu u Novom Sadu ponovo su ispisani grafiti mržnje juče u večernjim časovima.

Pored parole "Smrt komuni" i kukastih krstova koji se već neko vreme pojavljuju u novosadskom kampusu, ovaj put počinioci su ispod naziva ulice "Dr Zorana Đinđića" napisali "Ulica Dimitrija Ljotića", piše portal 021.rs.

Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta (SSFF) ovaj čin osuđuju i navode da je to samo korak dalje u širenju mržnje u Novom Sadu koje već neko vreme traje.

- Ovaj zločinac bio je poklonik nacističke ideologije i pre početka Drugog svetskog rata, a za vreme rata, njegova organizacija SDK aktivno je učestvovala u mnogim zločinima koje je fašistički okupator na teritoriji Srbije činio nad Srbima, Jevrejima i Romima. Između ostalog prilikom streljanja naroda i đaka u Kragujevcu, Kraljevu, Šapcu i mnogim drugim mestima širom Srbije - saopštava ova organizacija.

Jovan Repović iz SSFF kaže za 021 da je očigledno da postoji neka organizovana grupa koja već neko vreme piše fašističke poruke po zgradi Filozofskog fakulteta i navodi da je za to odgovorna i politika uprave fakulteta.

- Politika uprave fakulteta se zapravo svodi na to da se minira svaki pokušaj studentskog samoorganizovanja i diskusije kako se ne bi govorilo o manama načina na koji vode fakultet. To se, na kraju, na neki način preliva na sve ovo i zato imamo ovakve pojave. Kada nema prostora da se javno iznesu neki stavovi logično je da se ideologija kao što je fašizam ponovo vrati na mala vrata - objašnjava Repović.

Izostanak reakcije uprave Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, kao i studentskih organizacija je, kaže, postao uobičajena stvar.

- Kada su letos prebijena tri studenta Filozofskog i Pravnog fakulteta, Filozofski fakultet i studentski parlament oglasili su se sa nekoliko dana zakašnjenja, kada su već svi osudili taj čin. Očigledno je da se uprava fakulteta i predstavnici studenta u studentskom parlamentu predstavljaju krajnje pasivno i da im je zapravo interes da se u suštini ništa ne dešava i da se ni o čemu ne govori kako bi oni na miru mogli da uživaju u svojim privilegijama - navodi Repović.

On najavljuje da će studenti iz SSFF sutra oko 11 časova odgovoriti na ovakve pojave krečenjem sramnih grafita i poziva i ostale studente i profesore da im se u ovoj akciji pridruže.

Na teren je juče zbog ovog incidenta izašla i policija. Kako 021 nezvanično saznaje, prisutne su bile dve "ekipe", jedna koja je pisala fašističke i druga koja je pisala antifašističke grafite. Policija je privela dvojicu počinilaca. Još uvek je nepoznato da li će protiv njih biti podnete prijave.

Podsetimo, pre dve nedelje su na Кeju žrtava racije u Novom Sadu, na zidiću kod Spomenika "Porodica", nepoznati počinioci nacrtali kukasti krst i precrtali poruku zahvalnosti partizanima i Crvenoj armiji.

Video: Bugarski nacisti traže deo teritorije Srbije

(Telegraf.rs/021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA