NVO: Roditeljima iz Petrovca na Mlavi mora da se dozvoli preuzimanje mrtve bebe

Iz Beogradskog centara za ljudska prava kažu da je posebno problematično to što su iz uprave bolnice rekli da se beba tretira kao medicinski otpad

  • 2
Džesika Floranović, porodilja Foto: Privatna arhiva

Inicijativu za inspekcijski nadzor nad Opštom bolnicom u Požarevcu, kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu prilikom porođaja Džesike Floranović, koja tvrdi da su lekari krivi što je rodila mrtvo dete, pokrenulo je nekoliko nevladinih organizacija jer je, kako kažu, bolnica odbila da preda telo mrtvorođene bebe roditeljima.

Inicijativu su podneli Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Inicijativa za ekonomska i socijalna prava - A11.

Goran Sandić iz Beogradskog centara za ljudska prava kaže da je neprihvaljivo da Džesiki Floranović i Davidu Nedeljković u Opštoj bolnici u Požarevcu ne dozvoljavaju da vide i da preuzmu mrtvorođenu bebu.

Zbog toga su, kako kaže, podneli inicijativu resornom Ministarstvu zdravlja da se pokrene inspekcijski nadzor u toj bolnici.

Džesika Floridian, porodilja Džesika Floranović izgubila je bebu krajem decembra prošle godine, Foto: Privatna arhiva

- Pozivamo nadležne organe da reaguju kako bi se atmosfera straha i uznemirenosti pretvorila u atmosferu poverenja u zdravstveni sistem - rekao je Sandić za Tanjug.

Kaže da je posebno "problematičan" video snimak, koji kruži na društvenim mrežama, gde iz uprave bolnice roditeljima objašnjavaju da se mrtvorođeno dete tretira kao fetus, a fetus kao medicinski otpad.

Za Sandića je neprihvatljivo obrazloženje bolnice da "medicinski otpad ne može da ima jedinstveni matični broj građanina, niti da se sahrani", te da roditelji zbog toga ne mogu da preuzmu telo bebe.

- To je dvostruko problematično, budući da Zakon o matičnim knjigama i relevantni pravilnici ukazuju na suprotno, da se i mrtvorođenim beba može upisati ime u matične knjige na zahtev roditelja - objašnjava on i podseća da Srbiju upozorio i Evropski sudo za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović, koja se žalila Strazburu zbog svoje nestale bebe.

Srbija se obavezala tada da će da izgradi delotvoran sistem i mehanizme kojim će se svaki slučaj nestale bebe rešiti i budući preduprediti.

- Ovakve situacije i nedostatak sistemskog razumevanja nas uveravaju u suprotno - kaže Sandić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    15. januar 2020 | 19:04

    Najveci medicinski otpad trenutno radi u nasem zdravstvu,5 casova je supruga cekala sa bolesnom cerkom da bi joj doktorka prepisala sprej za nos,a sutra dan da se dodje kod nje u privatnu kliniku jer to navodno nema u drzavnoj,e brate cuj ovo mala privatna ima ono sto nema velika drzavna,e zato odose ljudi u inostranstvo i tako smanjise broj nezaposlenih.

  • Mile

    15. januar 2020 | 19:40

    Roditelji su uvek imali pravo da preuzmu i sahrane mrtvo novorođene od SFRJ pa nadalje, osim ako nisu potpisali da to ne žele. Kome god su rekli drugačije, neka se zapita šta se sa njegovom bebom zaista desilo i da li je živa i prodata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA