≫ 

Slavimo Zimski Krstovdan: Večeras se, po verovanju, otvara nebo

Ko se krstom krsti, na Krstovdan posti

  • 12

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Krstovdan - dan strogog posta koji se slavi uoči Bogojavljenja. Dok je Bogojavljenje uvek praznik koji se mrsi, bez obzira koji dan pada, za Krstovdan se u našem narodu kaže: "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti".

Krstovdan mnogi Srbi slave i kao svoju krsnu slavu, a ovaj Zimski Krstovdan podseća i na uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi.

Zimski Krstovdan prethodi sledećem velikom prazniku, Bogojavljenju, kao i prekosutrašnjem Svetom Jovanu - Jovanjdanu, koji su u crkvenom kalendaru upisani crvenim slovom.

Plivanje za casni krst Plivanje za Časni Krst Foto: Tanjug/Rade Prelić

Praznik se vezuje za Bogojavljenje i krštenje Isusa Hristosa, kao i za dan posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, koji je i krstio sina Božijeg u reci Jordanu.

Jesenji Krstovdan, 27. septembra po novom kalendaru, obeležava uspomenu na pronalaženje Časnog Krsta na Golgoti na kojem je razapet sin Božiji.

Na ovaj dan, posle liturgije, u hramovima se obavlja i čin vodoosvećenja, sutra na Bogojavljenje, voda se osvećuje i van hrama, na rekama i drugim otvorenim mestima.

Od Božića do Bogojavljenja mrsni su svi dani, ali se na Krstovdan, ma koji dan od ponedeljak do petka bio, strogo posti, na vodi. Ukoliko padne u subotu i nedelju, post je razrešen na ulje.

Ovim postom se pripremamo za praznik Bogojavljenja i za pijenje bogojavljenske vodice.

U našem narodu veruje se da se večeras u ponoć, pred Bogojavljenje, otvara nebo i Bog javlja ljudima. Čeka se ponoć, a tada uz molitvu treba izgovoriti želju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    18. januar 2020 | 08:27

    SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE.ŽIVI BILI I BOG VAS ČUVAO. SLAVA I MILOST GOSPODU ISUSU HRISTU.

  • Radosna zena

    18. januar 2020 | 07:53

    Krst je sila i znamenje Krst je spasenje Slava Krstu tvome Isuse svemoguci Zastiti me silom Krsta tvoga od neprijatelja

  • Ovako

    18. januar 2020 | 09:55

    Ja danas punim 55god i celog svog života imam posni ručak čak i za punolestvo 😀, jer moja majka nikad nije htela da pomeri da slavim neki drugi dan, kaže poštuj praznik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA