≫ 

Skup podrške Srbima u Crnoj Gori održan u Novom Sadu: Više stotina građana predvodio Irinej Bački

Najpre je u hramu Uspenja Presvete Bogorodice od 19 časova služen moleban, posle čega je organizovana litija od Uspenske do Saborne crkve

  • 0
Novi Sad, skup podrške

Foto: Grad Novi Sad

Moleban i litija kao vid podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori zbog novog Zakona o slobodi veroispovesti održani su večeras u Uspenskoj crkvi u Novom Sadu.

Najpre je u hramu Uspenja Presvete Bogorodice od 19 časova služen moleban, posle čega je organizovana litija od Uspenske do Saborne crkve.

Skupu je prisustvovalo više stotina građana, među kojima je bila i grupa navijača.

Novi Sad, skup podrške

Foto: Grad Novi Sad

Organizator događaja je Eparhija bačka i prisustvovao je Irinej Bački, a sa njim u prvom redu bio je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Podsetimo, oko hiljadu građana okupilo se krajem decembra na Trgu republike, na protestu protiv, kako su tada naveli, "otimanja svetinja Srpske pravoslavne crkve" i protiv "diktatorskog antisrpskog režima" u Crnoj Gori.

Tadašnji protest je organizovala navijačka grupa Firma, a povod je bio usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori. Ovim zakonom predviđa se da država postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvrdi da je neka od verskih zajednica stvarni vlasnik.

Novi Sad, skup podrške

Foto: Grad Novi Sad

Na protestu u Novom Sadu okupili su se navijači Vojvodine, ali i drugi građani, a podršku protestu dalo je i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve koje je predvodio vladika Irinej. On se nije obratio okupljenima, ali je bio na čelu protestne kolone. Jedan od organizatora skupa je tada rekao da će se protesti nastaviti, ali nije precizirao kada. Osim u centru Novog Sada, iz istog razloga građani su se okupili i u Sremskim Karlovcima, ispred konzulata Crne Gore.

(Telegraf.rs/021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA