Jedan čovek došao je u srpsko selo 1982. godine i napravio čudo: Mališani se "rađaju" na skijama

Selo Kaona ima već 15 godina ima i ski klub

  • 4
Skijanje u Kaoni

Foto: RINA

Dovitljivi Dragačevci još pre 35 godina dosetili su se da od strme padine naprave ski stazu i tu je celo selo naučilo da skija. Mališani su u stranu sklonili sanke i kliska i učenici lokalne škole sada su dobri skijaši.

- Sa šest godina naučio sam da skijam jer se staza nalazi na pet minuta od kuće, inače je pitanje da li bih sad to znao jer nisam imao priliku da idem u planinske centre. Ovde se vikendom i preko zimskog raspusta okupljaju sva deca iz sela i najbolje je druženje - kaže Anđela Davidović čiji roditelji su naučili da skijaju upravo na ovoj stazi.

Skijanje u Kaoni

Staza je duga oko 150 metara, Foto: RINA

Najmlađi skijaš u Kaoni ima četiri, a najstariji preko 70 godina. Na stazi dugoj samo 150 metara svakodnevno je na desetine skijaša.

- Deca se vrlo lako opuste na ovoj stazi, pa im nijedna druga ne predstavlja problem, posle je sve mnogo lakše - kaže Velibor Lazović instruktor skijanja.

Skijanje u Kaoni

Svi znaju da skijaju, Foto: RINA

Skijaše do vrha vozi žičara koja je napravljena pre 30 godina, a sve je počelo kad je nastavnik fizičkog 1982. godine stigao u seosku školu i đake naučio osnovnim tehnikama skijanja.

- Ovo dragačevsko selo već 15 godina ima i ski klub, a naša deca mogu da stanu rame uz rame sa članovima mnogo većih klubova, a sve što znaju naučili su u svom selu - kaže Aco Majstorović iz Ski kluba "Jastrebar" u Kaoni.

Skijanje u Kaoni

Najmlađi skijaš, Foto: RINA

Staza koja ovoj drgačaevskoj deci itekako puno znači nalazi se na imanju Predraga Radovića koji je na taj način oživeo posede predaka, a omladini u brdovitom selu pružio nezaboravne trenutke i ulepšao detinjstvo.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA