≫ 

"Najviše zagađuje grejanje na ugalj, mazut i drvo"

Marko Blagojević iz Kancelarije za javna ulaganja kaže da više od milion domaćinstava koristi čvrsta goriva, odnosno peći na drvo i na ugalj

  • 15
Dimnjaci, smog, zagađenje Foto: Shutterstock

Marko Blagojević iz Kancelarije za javna ulaganja, izjavio je da su individualna ložišta identifikovana kao jedan od ključnih problema kad je u pitanju zagađenje vazduha zbog toga što je korišćenje uglja, mazuta i drveta i dalje masovna pojava u Srbiji.

Marko Blagojević je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da više od milion domaćinstava koristi čvrsta goriva, odnosno peći na drvo i na ugalj.

Ističe da se situacija u javnim objektima menja na bolje i da je više od 500 obnovljeno.

- Radi se zamena kotlova sa uglja, mazuta i drva prelazi se na biomasu, na energetski efikasne kotlove i energente. Na taj način se bitno smanjuju troškovi, ali se bitno smanjuje i zagađenje. Sve se to radi na javnim objektima koji su u sektoru prosvete, zdravstva, socijalne zaštite - objasnio je Blagojević.

Video: U jednom delu Beograda sija sunce, a u drugom se ne vidi prst pred nosom

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Avram

    19. januar 2020 | 09:44

    Idi begaj ,a na koji moj smo se grejali pre deset dvadeset ili pedeset godina .

  • Boban

    19. januar 2020 | 10:12

    Tako je kriv je opet onaj najsiromasniji narod a nije kriva drzava za nista i teska industrija ma jock...Ja sam one godine kada je bila najveca zima kod mene je bilo -26 celu zimu preziveo bez grejanja a ne sto sam tako voleo nego sto nisam imao sa cim da lozim.Ove godine lozim sa ostacima sa njive koje izbaci kombajn kada vrsi kukuruz, na njivi to ionako spaljuju a ovako u kuci bar je malo toplije nego napolju.Da imam pare grejao bi se na plin ali ovako bez ikakvih primanja srecan sam da imam i ovo sto imam.

  • Ma kako da ne

    19. januar 2020 | 10:12

    Vidi ti to cim poceli ovako da objavljuju umesto da snize cenu gasa i struje bar tokom zime oni ce poceti sa zabranom po domacinstvima, naravno to nece vaziti za kotlarnice u drzavnom vl asnistvu.. Xaxs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA