Anđelko je čačanski heroj: Četvrti put prvi je doplivao do Časnog krsta

- Ovaj osećaj se ne može opisati rečima. Voda jeste ledena, ali je toplo oko srca. Nije bitno ko je pobedio, svi mi koji smo danas skočili u ledenu vodu smo pobednici - rekao je Anđelko

  • 3
Plivanje za časni krst, zapadna morava Foto: RINA

Da za prave vernike nema zime i izgovori ne važe, pokazalo se danas i u Čačku kad je u ledenoj Zapadnoj Moravi, na Bogojavljenje, zaplivalo više plivača nego što ih se može videti na Svetog Iliju usred leta. Do časnog krsta uputilo se 170 vernika, a prvi je stigao student Anđelko Kovačević.

- Ovaj osećaj se ne može opisati rečima. Voda jeste ledena, ali je toplo oko srca. Nije bitno ko je pobedio, svi mi koji smo danas skočili u ledenu vodu smo pobednici - rekao je Anđelko.

Da uskoče u hladnu vodu nisu se libili ni oni od kojih se to najmanje očekuje. Najmlađi takmičar bio je jedan devetogodišnjak, čast pripadnica lepšeg pola odbranilo je šest devojaka koje su rame uz rame zaplivale za časni krst.

Plivanje za časni krst, zapadna morava Iz godine u godinu sve je više takmičara, Foto: RINA

Dan kad su se, po jevanđelju otvorila nebesa i Bog se obratio ljudima, Hrišćani kao jedan od najvećih praznika proslavljaju već vekovima. A oni vernici koji plivaju za Časni krst simbolizuju sabornost i jedinstvo u veri.

Test vere i pobožnosti

- Plivanje u hladnoj vodi jeste test njihove vere i pobožnosti na određeni način. Onaj ko želi da dođe do Časnog krsta trebalo bi da posti Božićni post, da se ispovedi i pričesti i na taj način duhovno se pripremi za ovaj podvig, a ne samo fizički. U ovom slučaju takmičarski duh zaista bi trebalo da bude na zadnjem mestu - rekao je Slobodan.

U organizaciji Sportskog centra "Mladost", a pod pokroviteljstvom grada Čačka, plivanje za Časni krst održano je 16. godinu za redom.

Plivanje za časni krst, zapadna morava Plivanje u hladnoj vodi kao test vere, Foto: RINA

- Ovaj stari hrišćanski običaj postao je tradicija i iz godine u godinu imamo sve više takmičara. Drago nam je što su pored naših Čačana učešće uzeli Gornjomilanovčani i Dragačevci i zaplivali baš u Zapadnoj Moravi. Prepuna Gradska plaža, kao i reka puna plivača je prelepa slika koju smo danas iz Čačka poslali u svet - izjavio je Miloš Stevanić, direktor SC "Mladost".

U čačanskom Domu kulture biće održana Bogojavljenska akademija na kojoj će pobednik, ali i ostali učesnici, dobiti zaslužena priznanja.

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA