≫ 

Sveštenik u Jagodini stao na cisternu s 9.000 litara vode, pa sve osveštao. Građani napunili boce

Najveće interesovanje za Bogojavljenskom vodicom godinama je u ovom gradu

  • 9
Jagodina Bogojavljanje Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Veliki broj vernika Pomoravlja, Resave i Levča danas se okupio u crkvama ovog dela Srbije povodom Bogojavljenja, jednog od najznačajnijih pravoslavnih praznika, prisustvovali liturgijama i poneli Bogojavljensku vodicu.

U centralnoj i najvećoj crkvi u Jagodini, Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, održana je liturgija, a potom su okupljeni krenuli u litiju.

Jagodina Bogojavljanje Velika potražnja za osveštanom vodicom u Jagodini, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Najveće interesovanje za Bogojavljenskom vodicom godinama je u Jagodini, tako je bilo i danas, pa je osim u pet buradi od po 500 litara u portu Saborne crkve Svetih apostola Patra i Pavla dovezena i vatrogasna cisterna sa 9.000 litara, na koju se sveštenik popeo i osveštao vodicu, a zatim su je, s praznim bocama, opkolili vernici.

Neki su u torbama imali po nekoliko boca.

Ovo je, inače, već tradicija da se osveštava vodica iz cisterne, na kojoj stoji sveštenik, pogledajte klikom na ovaj link kako je sve izgledalo prošle godine - "Bog se javi, vaistinu se javi!" Pop se popeo na vatrogasnu cisternu, vernici sa flašama ga brzo opkolili, neki su natočili i po 5 litara Bogojavljenske vodice (FOTO)

Jagodina Bogojavljanje Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- U crkvama je bilo dosta vernika, a kult Bogojavljenske vodice u ovom delu Srbije je veoma velik i Crkva Svetih apostola Patra i Pavla već nekoliko godina, naručuje i vatrogasnu cisternu, da bi zadovoljila vernike - izjavili su sveštenici ove crkve.

Jagodina Bogojavljanje Neki su napunili po nekoliko boca, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Jagodina ima još tri crkve u gradu, u kojima se danas služila Bogojavljenska liturgija, a vernici posle liturgija i mimohoda oko crkvi, točili Bogojavljensku vodicu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ines

    19. januar 2020 | 13:14

    Srbija😂😂😂😂😂

  • Sale1971

    19. januar 2020 | 15:21

    😂😂😂 Mogao je i gradski vodovod "osveštati" 😂😂😂

  • Viki

    19. januar 2020 | 13:45

    Cisterna sa svetom vodicom?! Gde to u Svetom Pismu pise? Isus govori o vodi zivota koju on daje misleci na Bozju Rec. Bez znanja Bozje volje zapisane u Svetom Pismu nema vode zivota. Ovo je samo obicaj, tradicija, bez sustinskog smisla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA