U ovom gradu se ne pliva za časni krst zbog zagađenja: Aleksandrovačko jezero i ove godine pusto

Veliki pomor ribe zabeležen još 2012. godine; plivanje za bogojavljenski krst organizovano i dve godine potom

  • 1
Vranje, zagađena voda, Escherichia E coli,  Ešerihija koli bakterija bakterije Foto-ilustracija: Telegraf, Pixabay

Ni ove godine u Vranju, na Aleksandrovačkom jezeru, ali ni na nekoj od reka, nije organizovano plivanje za bogojavljenski časni krstOvo tradicionalno nadmetanje plivača i ovog 19. januara stoji jer u okolini Vranja ne postoje jezero ni reka, koji odgovaraju po veličini, a da nisu zagađeni.

Do 2014. godine 10 godina zaredom organizovano je plivanje u Aleksandrovačkom jezeru. Međutim, već duže vreme je u jezeru voda zagađena i to je postalo nebezbedno.

Ranijih godina, na Aleksandrovačkom jezeru bilo je i po pedesetak ljudi koji su učestvovali u plivanju za Bogojavljenski krst. Nažalost, ovo jezero nadomak Vranja toliko je bakteriološki i hemijski zagađeno da bi se eventualnim ispuštanjem vode u Južnu Moravu izazvala ekološka katastrofa nesagledivih razmera, upozorili su stručnjaci.

Vranje, zagađena voda Vranje, zagađena voda Telegraf.rs

Oko čitave akumulacije su table sa upozorenjima o zabranama. Ne smeju se vodom navodnjavati ni njive jer su stručne službe Zavoda za javno zdravlje u Vranju još pre nekoliko godina ustanovile da je voda zaražena opasnom bakterijom ešerihija koli, koja naseljava creva čoveka i životinja, može izazvati opasne infekcije gastro i urogenitalnog trakta, sepsu, meningitis, zapaljenje pluća itd.

Od kada se krajem 2012. dogodio poslednji veliki pomor jezerske ribe, kada je uništen gotovo kompletan riblji fond, ovo jezero je praktično neupotrebljivo.

Širom zemlje tradicionalno plivanje za Časni krst

Širom Srbije danas je na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje bilo organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst. Plivalo se 33 metra, koji simbolizuju broj godina života Isusa Hrista.

Vranje, zagađena voda Zagađenje vode u Vranju Telegraf.rs

Bogojavljenjem se obeležava uspomena dan kada je prema predanju Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je Sin moj i njega poslušajte". Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i Hrista kao mesije.

U svim pravoslavnim crkvama se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

(S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA