Oni jedini u Banatu mogu da piju česmovaču, ali ona ne dolazi iz Srbije

Stanovnici pograničnog sela u opštini Nova Crnja nemaju problem koji imaju ostali stanovnici Banata

  • 9

Žitelji Radojeva, kod Nove Crnje, jedini u Banatu mogu da piju česmovaču, ali izvor te vode, nažalost, nije na teritoriji Srbije, već u susednoj Rumuniji.

Iskoristili su cevovod kojim je 1967. sa jednog od karpatskih slivova, u njihovo selo dovedena zdrava, pitka voda, kao i bunare koji su kopani od 1980. do 1985. godine. Uz to su nedavno iskopali još jedan, i obezbedili vodosnabdevanje za seoska domaćinstva, a po svemu sudeći i za sva ostala sela u opštini Nova Crnja, kao i za Srpsku Crnju.

Sada u selu udaljenom desetak kilometara od srpsko-rumunske granice, koje broji 800 duša i oko 450 domaćinstava, svi meštani piju hemijski potpuno ispravnu i vrlo pitku, karpatsku vodu. Njen kvalitet, po rečima Nevenke Becin, sekretara Mesne zajednice Radojevo, dvonedeljno proveravaju stručnjaci Zavoda za higijenu i zdravlje u Zrenjaninu.

- Zahvaljujući žiteljima Radojeva planiramo da iskoristimo ovaj potencijal i vodu sa Karpata za vodosnabdevanje cele naše lokalne samouprave - kaže za "Novosti" Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja.

On kaže da je novoizgrađeni bunar spreman da se voda cevovodom dovede najpre do Srpske Crnje, a potom i do svih ostalih sela u opštini.

Pijenje vode iz česme, meštani Radojeva rado "demonstriraju". O tome, kako kažu, meštani drugih sela u Banatu mogu samo da sanjaju.

- Sećam se da sam još kao gimnazijalac, iz sela u internat u Zrenjaninu, redovno, ponedeljkom, nosio vodu. Svi moji drugari bili su oduševljeni kako je dobra za piće, mada je tada još u gradu na obalama Begeja voda iz česme bila za piće  - priča Dragan Radin.

Njegovu priču potvrđuje poljoprivrednik i imenjak, Dragan Stefanov, iz Zrenjanina, koji poslednjih desetak godina živi u kući pokojnih roditelja svoje supruge.

- Došao sam u Radojevo, obrađujem zemlju, a supruga i deca su u Zrenjaninu preko zime, a leti smo svi ovde - govori Stefanov.

- Uvek kad dođu oni pune balone i nose vodu u grad. A, i mi ovde i oni u Zrenjaninu koristimo je za pripremanje hrane, kuvanje kafe i, naravno, banatske žute supe. Ukus je fenomenalan.

- Za projekte kapitalnih investicija maksimalno smo podržani od Pokrajinske vlade. To je posebno dobra vest jer bez te novčane podrške, sami ne bismo mogli da finansiramo izgradnju cevovoda. Plan ćemo sada realizovati i pitku vodu iz Radojeva potisnim pumpama sprovesti i do ostalih naseljenih mesta naše opštine - kaže Vladimir Brakus.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan s

    19. januar 2020 | 17:48

    Šta je Marija Terezija uradila ovde, uradila je. Tito nešto minimalno i to je to.

  • Panzova

    19. januar 2020 | 17:49

    Glupost,u Pancevu se pije cesmovaca oduvek...

  • Vrscankn

    19. januar 2020 | 18:49

    I u Vrscu je oduvek voda iz cesme bila pitka. A, od kada imamo i novu fabriku za preradu vode, jos je bolja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA