≫ 

Nacionalni park Krka zabranjuje kupanje: Petoro ljudi se utopilo u poslednje četiri godine

Jedan od ciljeva je očuvanje prirode

  • 1

Uprava Nacionalnog parka Krka na jugu Hrvatske predstavila je novi pravilnik, prema kojem će kupanje biti zabranjeno na gotovo celom području parka od 1. januara sledeće godine.

Želja je da se postigne očuvanje prirode, ali i smanjenje stradanja posetilaca. U poslednje četiri godine na Skradinskom buku utopilo petoro ljudi.

- Temeljni cilj je očuvanje procesa taloženja sedre (sedimentne stene), jer celokupna održivost bazena reke Krke i njenog živog sveta počiva upravo na razvoju sedrenih barijera. Iz tog razloga novi Pravilnik donosi zabranu kupanja - rekla je za HRT upravnica NP Krka Nela Slavica.

Iako je Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka već stupio na snagu, zabrana kupanja primenjivaće se tek od 1. januara sledeće godine, prenosi Index.hr.

- Dogovorili smo se da ipak ostavimo period prilagođavanja, naročito zbog turistickih agencija koje dovode posetioce u Nacionalni park - pojasnila je Slavica.

Izuzetak za kupanje je što će i dalje biti dozvoljeno na trima plažama uz Visovačko jezero i podno Roškog slapa, što su tradicionalna kupališta domaćeg stanovništva.

Na snazi i dalje ostaje i mera ograničenja broja posetilaca na Skradinskom buku. U istom trenutku ne sme ih biti više od 10.000.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    20. januar 2020 | 11:45

    Moji roditelji rođeni su nedaleko od tih slapova u selu Nos Kalici na reci Krki koje je bilo ĉisto srpsko selo ali su ga ustaše zapalile.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA