Srbija više nije na 3. mestu po umiranju i 4. po obolevanju od raka grlića. Stvari su se promenile

Od danas pa do 26. januara obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

  • 0

Srbija više nije na trećem mestu po umiranju i četvrtom po obolevanju od raka grlića materice. Sada naša zemlja zauzima dva peta mesta.

Naime, prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu, iako se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja u Evropi, beleže se određena pomeranja.

- Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi (prethodno na četvrtom mestu). Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena, prema poslednjim procenama, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije a prethodno je bila na trećem mestu - navode u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" a povodom Evropska nedelja prevencije raka grlića materice koja se obeležava od 20. do 26. januara 2020. godine.

Prema podacima Registra za rak ovog Instituta, u Srbiji je tokom 2016. godine registrovano 1.239 novoobolelih žena od raka grlića materice. Iste godine, 453 žene su u Srbiji umrle od ove vrste raka.

- Kada se govori o obolevanju, najviša stopa obolevanja registrovana je u Nišavskoj, Srednjebanatskoj, Zaječarskoj i Pirotskoj oblasti, što se može dovesti u vezu sa povećanim obuhvatom žena skrining pregledima, a najniže u Podunavskoj, Jablaničkoj, Južnobanatskoj i Braničevskoj oblasti. Sa druge strame, kada govorimo o stopi mortaliteta ona je bila viša od prosečne u podunavskom, topličkom, severnobanatskom i zaječarskom kraju - navode u Institutu "Batut".

Rak grlića materice

Foto: Pexels/Miguel Á. Padriñán

Evropska nedelje prevencije raka grlića materice održava se sa ciljem da se podigne svest žena o raku grlića materice i značaju preventivnih pregleda.

Osnovna poruka je da je ova maligna bolest preventabilna i zato ovogodišnjim sloganom "Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice” još jednom se apeluje na žene određenih uzrasnih grupa da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda..

Tim povodom, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje organizovaće širom Srbije brojne aktivnosti, a u Beogradu će, u znak podrške kampanji tokom te nedelje, zelenom bojom biti osvetljena kupola Narodne skupštine Srbije, palata Albanija i most na Adi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA