≫ 

Srbija se sprema za koronavirus! Apel: Ne putujte gde postoji zaraza, pojačane kontrole na granicama

Ministar Lončar je apelovao na sve koji žive u Srbiji da u ovom periodu ne idu u područja gde se pojavio koronavirus čiji su simptomi povišena temperatura, malaksalost i otežano disanje

  • 8
Koronavirus, aerodrom Nikola Tesla Foto: Shutterstock

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da nema mesta za paniku u Srbiji zbog novog koronavirusa koji se krajem prošle godine pojavio u Kini, a od kojeg je do sad preminulo 6, a obolelo više od 200 osoba, ali da će kontrola na našim graničnim prelazima biti pojačana. 

Najviše zaraženih je u gradu Vuhan, ali se virus proširio i šire. Postoji mogućnost da se nazove upravo Vuhan.

Lončar je naveo da je Ministarstvo zdravlja sve vreme na vezi sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, ali da od te organizacije još nisu stigle nikakve bitnije preporuke, poput zabrane putovanja.

Ipak, ministar je apelovao na sve koji žive u Srbiji da u ovom periodu, bez preke potrebe, ne idu u područja gde se pojavio koronavirus čiji su, ukazao je, simptomi povišena temperatura, malaksalost i otežano disanje.

- Pošto već znamo da taj virus postoji, moraćemo posebno da obratimo pažnju jer ne želimo da nas iznenadi, da dođemo u situaciju da nismo preduzeli mere koje možemo da preduzmemo, a ono što možemo da uradimo to je da apelujemo na sve građane koji žive u Srbiji da u ovom periodu, bez preke potrebe, ne idu u područja gde se pojavio virus - rekao je Lončar.

Ako su već otišli ili se vraćaju iz tih područja u Srbiju, a imaju bilo kakve simpotome, ministar je skrenuo pažnju da se na vreme jave lekaru i istakao da će kontrola na našim graničnim prelazima biti pooštrena.

BRNABIC REZULTATI VLADA Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Za sada, za našu zemlju nema mesta za paniku, ali to ne znači da treba da se opustimo. Mi ćemo, i dok ne stignu zvanične preporuke Svetske zdravstvene organzacije, pojačati nadzor i kontrolu na graničnim prelazima - rekao je Lončar.

Eventualni ulazak koroinavirusa u Srbiju može se očekivati nakon završetka kineske Nove godine, kada Kinezi budu počeli da se vraćaju u Srbiju.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je preventivne mere i istakao je da su dosadašnja istraživanja pokazala da se virus ne prenosi sa čoveka na čoveka.

- Klinički se bolest manifestuje povišenom temperaturom i malaksalošću, otežanim disanjem kod dela obolelih, i radiološkim znacima virusne upale pluća - ističe se u saopštenju "Batuta".

Podseća da su poslednjeg dana 2019. godine zdravstvene vlasti NR  Kine su izvestile Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) o pojavi više slučajeva respiratornih infekcija kod osoba u gradu Vuhan na istoku zemlje. Do 12. januara registrovana je ukupno 41 obolela osoba, od kojih je 7 sa teškom formom bolesti. Zabeležen je i jedan smrtni ishod kod osobe sa više teških hroničnih bolesti. Pored toga, Tajlandske zdravstvene vlasti su prijavile jedan slučaj oboljenja 8. januara 020. godine kod osobe koja je doputovala iz grada Vuhan.

Kina koronavirus zaraza maske Foto: Tanjug/AP

- Laboratorijskim analizama su prvo isključeni svi poznati prouzrokovači koji se uobičajeno javljaju u ovom periodu godine (virus gripa, adenovirusi , rinovirusi). Kada je utvrđeno da ovaj virus ima karakteristike virusa iz grupe CoV, ispitivalo se prisustvo poznatih korona virusa (MERS-CoV, SARS-CoV) za koje takođe nije pokazano da su prouzrokovači ovih zapalenja pluća. Iz tog razloga je ovaj virus dobio naziv novi korona virus (nCoV) - navodi "Batut".

Kod obolelih su se simptomi javili u periodu od 8. decembra 2019. do 2. januara 2020. godine. Od 3. januara 2020. godine nisu registrovni novi slučajevi.

- Podaci dobijeni epidemiološkim istraživanjem su ukazali da je zajednička karakteristika svim obolelim bila izloženost na jednoj ribljoj pijaci u gradu Vuhan. Iz tog razloga je pijaca zatvorena 1. januara 2020. godine - navode u "Batutu" i dodaju da je SZO procenila da još nije potrebno ograničavati putovanja:

Sva dosadašnja istraživanja nisu pokazala da ova infekcija može da se prenese sa čoveka na čoveka. U prilog tome govore i činjenice da nisu oboleli zdravstveni radnici koji su učestvovali u lečenju i nezi obolelih, kao ni članovi porodica obolelih osoba. Stoga, na osnovu do sada raspoloživih informacija o bolesti, Svetska zdravstvena organizacija je procenila da nije potrebno dati bilo kakve preporuke u cilju ograničenja međunarodnih putovanja.

Koronavirus, Mers, Filipini, Karantin Foto: Tanjug/AP

Preventivne mere od koronavirusa  iste su kao kod prevencije od svih repsiratornih infekcija. Treba izbegavati boravak u prostorijama gde boravi veći broj ljudi, zatim, treba izbegavati kontakt sa osobama koje imaju simptome respiratorne infekcije, neophodna je redovna higijena ruku, a putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju. 

Korona virus (CoV) pripada grupi virusa čija je zajednička karakteristika da prilikom posmatranja pod elektronskim mikroskom imaju oblik krune. Na osnovu toga su dobili naziv, odnosno na latinskom corona je kruna.

Pri put su izolovani 1962. godine i od tada do danas su dokazani kao prouzrokovači oboljevanja kod sisara i ptica.

Infekcije korona virusima su česte u ljudskoj populaciji. Procenjuje se da virusi iz ove grupe prouzrokuju oko polovine svih respiratornih infekcija kod čoveka. Težina kliničke slike se kreće u rasponu od blagih prehlada (koje su i najčešće) do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA