≫ 

Istražujemo kolike su šanse da novi koronavirus stigne u Srbiju? Sutra pada odluka o putovanjima

Postoji mogućnost prenosa sa čoveka na čoveka, period inkubacije još nepoznat, virus je sličan SARS-u

  • 10

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da će se novi koronavirus, verovatno, proširiti u druge delove Kine i možda i u druge zemlje u narednom periodu. Teorijski, ovaj virus koji je ponikao u kineskom gradu Vuhan, može da dođe i u Srbiju kaže za Telegraf.rs profesor Zoran Radovanović, epidemiolog. 

Takođe, kako saznajemo, SZO će sutra imati sastanak na kojem će odlučivati da li je potrebno ograničiti saobraćaj, a što je Kina već jednim delom učinila zaustavivši putovanja u Vuhan, i iz tog grada.

-  Više slučajeva treba očekivati u drugim delovima Kine i verovatno drugim zemljama u narednim danima - rekao je portparol SZO Tarik Jašarević, preneo je Rojters.

Do sada je u Kini virus bio uglavnom koncentrisan u gradu Vuhan, mada postoje i izolovani slučajevi u Šangaju i Pekingu.

Kina koronavirus zaraza maske Foto: Tanjug/AP

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za naš portal da takozvana vuhanska bolest može da dođe i kod nas nakon završetka kineske Nove godine. Na pitanje, koliko je za Srbiju loše to što je žarište u Kini, podseća da smo imali prošle godine 80.000 kineskih turista i dodaje:

- Moguće je da dođe i kod nas. Istina, najveće su šanse za zemlje koje imaju intezivne veze sa Kinom. Recimo Australija, koja godišnje prima milion kineskih turista, tamo je već jedan sumnjiv došao iz Kine, ima respiratorne simptome, pa je izolovan. Teorijski, može da se proširi u u bilo koji deo sveta, tako da je rizik opšti. Ali, sutra će SZO da održi sastanak, pa će proceniti da li je ovo što se dešava narodno zdravstvena pretnja međunarodnih razmera. Ako im se učini da je rizik veći onda će se proglasiti opasnost od međunarodnog značaja, pa će preduzeti energičnije mere. Pre dva dana preporuka je bila samo pozornost, a od sutrašnje procene zavise i putovanja - kaže prof. dr Radovanović.  

Prema njegovim rečima, Kina je već ograničila putovanja. 

Kinezi su uveli zabranu putovanja, jer je njih ovo uhvatilo u najrizičnijem trenutku - njihove lunarne Nove godine.  Tako su zabranili putovanja iz Vuhana i dolaske u Vuhan.  Takođe, Kinezi su već uveli termovizijske kamere na aerodromu - navodi on.

Koronavirus, Mers, Filipini, Karantin Foto: Tanjug/AP

Naš sagovornik kaže da ćemo i mi verovatno uvesti kontrolu na aerodromu, i putnicima će se verovatno deliti pisani materijal na kojem će pisati da se jave lekaru ukoliko u roku od 10 dana dobiju temperaturu.

- Postoji uvek mogućnost tih kamera. Oni funkcionišu tako što prolazite bez zadržavanja, a kamera "hvata" one koji imaju povišenu temperaturu. Nisam siguran da su nabavljene kod nas i ali koriste se široko u svetu. Kinezi su od 14. januara uveli taj sistem. Njima otkrivate onog ko je već bolestan, ali može Kinez da dođe zdrav pa da se razboli posle nekoliko dana - objašnjava Radovanović.

Trenutno su oprečne informacije o tome da li se virus prenosi sa čoveka na čoveka, a ne zna se pouzdano i koliki je period inkubacije. Naš sagovornik je mišljenja da se može preneti sa čoveka na čoveka, kao i da je ovaj koronavirus sličan SARS koronavirusu:

Zoran Radovanović, epidemiolog Zoran Radovanović Printskrin: Youtube/ Jutarnji Program TV HAPPY

Može da se prenese sa čoveka na čoveka, ali koja je verovatnoća, kritično je reći. To je kao kod prethodnih koronavirusa - SARS-a i MERS-a, može, ali relativno retko. Prenosi se sa životinja. Recimo kod MERS-a glavnu ulogu imaju kamile. Ovde se samo zna da su ti ljudi bili u ribarnici i na pijaci divljih životinja, ali postoji podatak da je jedan bolesnik zarazio više zdravstvenih radnika. Ima nagoveštaja da je moguće sa čoveka na čoveka. Što se inkubacije tiče, još se ne zna pošto je nova bolest. Međutim, skoro je izvesno da će biti kao za SARS od 2 do 10 i  malo više dana, a prosečna inkubacija za SARS je 5 do 6 dana.

Na pitanje da li je ovaj virus agresivniji od MERS-a i SARSA, kaže:

- Liči na SARS iz 2002. godine. Agresivniji je od običnog korona virusa koji dovodi do nazeba. Koronavirus je, inače, jedan od uzročnika nazeba. Tri puta se desilo, i to u ovom veku, da se prozli pa je jednom napravljen SARS, drugi put MERS, a ovo je treći put da izmenjeni koronavirus dovodi do smrtnih slučajeva.  Za sada virusološki liči na SARS, više nego na MERS, ali znaće se sve narednih dana.

Video: Zastrašujuće scene zbog koronavirusa: Strah, zaraženi, karantin i mrtvi

Video: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(LJ. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA