≫ 

Dogovorene hitne mere za smanjenje zagađenja u Srbiji: Neke se već primenjuju, a ovo su prioriteti

Među prioritetima je istaknuto usvajanje Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP) na sednici vlade koji će biti verifikovane dosadšnje aktivnosti i definisani novi ciljevi

  • 25
Zagadjenje, smog Foto: Telegraf

Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je danas prvom sastanku Radne grupe za zaštitu vazduha u Srbiji na kojem su dogovoreni hitni koraci koji će u najkraćem roku biti preduzeti kako bi se uticalo na smanjenje zagađenje vazduha u zemlji.

- Brnabić je ukazala da Vlada Srbije već radi na primeni novih mera - navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Među prioritetima je istaknuto usvajanje Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP) na sednici vlade koji će biti verifikovane dosadšnje aktivnosti i definisani novi ciljevi.

Dogovoreno je odobravanje subvencija za kupovinu elektro i hibridnih vozila i u tom kontekstu postavljanje brzih elektro-punjača na ključnim mestima putnih koridora.

Beograd, Zagađenje, magla i smog Među prioritetima je istaknuto usvajanje Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP) na sednici vlade koji će biti verifikovane dosadšnje aktivnosti i definisani novi ciljevi - Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Takvi punjači već postoje na naplatnim stanicama u Subotici, Šidu, Dimitrovgradu, Preševu i Bubanj potoku, a u narednih dva meseca, najkasnije, trebalo bi da budu postavljena još tri - na naplatnoj stanici u Vrčinu i dva u Nišu, na naplatnoj stanici Nais.

Među prioritetima je i pošumljavanje Srbije, a ministar za životnu sredinu Goran Trivan ukazao je da se na tome već radi i da je sve spremno za nastupajući period sadnje drveća i to za teritoriju cele zemlje.

Na sastanku je razgovarano i o pronalasku načina na koji bi što veći broj gradskih toplana prešao sa fosilnih energenata, kao što su mazut, ugalj i lož ulje na korišćenje biomase.

Beograd zagađenje Poseban akcenat stavljen je na situaciju u Beogradu i razvoj koncepta "Smart sitija" - Foto: Tanjug/AP

Projekat "Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije - razvoj tržišta biomase" koji tako nešto predviđa, već je potpisan u nekoliko gradova u Srbiji.

Poseban akcenat stavljen je na situaciju u Beogradu i razvoj koncepta "Smart sitija".

Sastanku u zgradi Vlade Srbije prisustvovali su i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktor policije Vladimir Rebić, kao i predstavnici drugih nadležnih republičkih i gradskih instiucija.

Prema informacijama Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija čestica je blizu prosečnih vrednosti za ovo doba godine i nema razloga za zabrinutost trenutnim stanjem, ističe se u saopštenju.

Video: Na zagađenje vazduha utiču dve vrste čestica i njihov uticaj na organizam je opasan

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    21. januar 2020 | 17:32

    Pa kod nas u Vojvodini ovi idioti preorase sve i posekose svako drvence.nedaj boze da metar ne preoru.do ivice puteva.sramota.gde da se gnezde grabljivice da bi trebile glodare to niko nemisli.za preciscavanje vazduha od prskanja da i be pricamo.idiotizam totalni na delu.niko ne reaguje.raspala drzava.

  • Nenad

    21. januar 2020 | 19:09

    Samo bih pitao premijerku da mi objasni posto je ona skolovana zena kako sa platom od 35 000 da kupim nov auto da placam sve troskove drzavi da skolujem 2 djaka i da porodica zivi ceo mesec eto toliko

  • posmatrac

    21. januar 2020 | 17:29

    Pa kola se voze po gradu a ne samo po koridorima i eto Vaseg resenja problema sa punjacima ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA