Srpkinji javio šef: "Za svoje dobro, ostani kod kuće". I da hoće sad da ode iz Kine, rizik je veliki

U jednom trenutku sam se uplašila. Pomislila sam: "Šta sad da radim?", ispričala je naša sagovornica koja živi u gradu Đinan

  • 24
Srpkinja, Kina, maska

Foto: Privatna arhiva

Novi koronavirus koji se pojavio u kineskom gradu Vuhanu, odakle se kasnije proširio i na druge delove zemlje, izazvao je paniku širom sveta, a kako i ne bi, kada je do sada od ovog virusa umrlo 25 ljudi, a skoro 600 je zaraženo.

Kako bi se sprečilo širenje ovog opasnog virusa koji se prenosi sa čoveka na čoveka, a koji kod onih sa oslabljenim imunitetom, starijih i dece, može da prouzrokuje upalu pluća ili bronhitis, kinesko ministarstvo transporta obustavilo je sav autobuski i trajektni saobraćaj za grad Vuhan.

Strah postoji i u kineskoj provinciji Šandong, u gradu Đinan, gde su vrtići zatvoreni, a na građane je apelovano da ne izlaze iz kuća i ne putuju bez preke potrebe. O tome za portal Telegraf.rs priča Srpkinja J. S. (27) koja već nekoliko godina živi u Kini.

Srpkinja, Kina, maska

Maska bez koje se nigde ne ide, Foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica, koja inače radi u vrtiću, navodi da je od svog šefa dobila poruku u kojoj joj je rečeno da zbog virusa koji trenutno vlada u Kini, ne izlazi iz kuće.

- "Za svoje dobro, ostani kod kuće". Poruku te sadržine sam dobila od svog šefa. Radim u vrtiću koji je vladin, i koji je zatvoren kada se virus pojavio. Direktor vrtića je javio da je ustanova zatvorena i da će nam blagovremeno javiti kada ćemo nastaviti sa radom. Sada smo i dalje na raspustu - priča Srpkinja.

Kada je do njih stigla zabrinjavajuća vest da Kinom hara koronavirus, J. S. priča da joj u tim trenucima nije bilo svejedno.

- U jednom trenutku sam se uplašila. Pomislila sam: "Šta sad da radim?". Ali znajući da strah ubija i privlači, trudim se da ne potiskujem, ali da budem oprezna i nadam se da će sve biti okej - navodi ona.

Srpkinja kaže i da je primetila da ljudi u Đinanu ovih dana nose zaštitne maske i u tržnom centru, što, kako objašnjava, ranije nije bio slučaj.

Vuhan, Kina, koronavirus

Nigde bez maske - grad Vuhan u Kini, Foto: Tanjug/AP

- Pre su svi nosili maske samo napolju, to je ovde normalno zbog zagađenosti vazduha. Ali, otkad se pojavio virus, maske ne skidamo nigde, ni kad smo u zatvorenom prostoru kako bismo se zaštiti. Ja masku nosim svugde, čak i kad idem do prodavnice koja je u samoj zgradi gde živim. Mada, nije da ni uz maske čovek može skroz da se zaštiti - kaže. 

Naša sagovornica dodaje da su građani savetovani da ne putuju zato što su železničke stanice i aerodromi najriskantniji.

- I da hoću sad da dođem kući, u Srbiju, to bi tek bilo rizično - priča J. S.

Vuhan, Kina, koronavirus

Provera povišene temperature, prvog simptoma koronavirusa, Foto: Tanjug/AP

Inače, trenutno se u Kini proslavlja Kineska nova godina. Procenjuje se da će posle završetka ove manifestacije, situacija biti još ozbiljnija, a prema mišljenju epidemiologa Zorana Radovanovića, takozvana vuhanska bolest mogla bi posle toga da dođe i kod nas. 

Ono što posebno zabrinjava jeste podatak da je jedan pacijent koji je dobio koronavirus zarazio čak 14 zdravstvenih radnika. Kasnije su stigle potvrde o tome da virus mutira.

Ono što je takođe olakšavajuće jeste da slanjem pošiljaka iz Kine ne postoji bojazan od prenošenja virusa. On može da preživi nekoliko sati, ne i nekoliko dana ili nedelja, koliko je potrebno robi sa AliEkspresa da dospe u  našu zemlju.

Osnovni simptomi koji mogu da ukažu na koronavirus su povišena temperatura, malaksalost i otežano disanje.

(D. Simić./d.simic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hi

    23. januar 2020 | 14:24

    Jeli su kinezi i pre u mnogo prljaviji uslovima pa nista nije bilo od tih virusa, svi ovi virusi su iz Lab!

  • Tina

    23. januar 2020 | 12:48

    Hajde, mnogo vise je izginulo u saobracajnim nesrecama u Srbiji za isto vreme. Taj broj smrtnih slucajeva je zanemarljiv.

  • Cole

    23. januar 2020 | 13:06

    Samo cepaj kiseli kupus i suvu slaninu i nema viris

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA