Počela „Svetosavska nedelja“ u Subotici

U Zadužbini Dušana Radića sinoć je otvorena dvadeset i osma po redu kulturno-prosvetna i duhovna manifestacija „Svetosavska nedelja” posvećena Svetom Savi, utemeljivaču srpske države, srpske pismenosti, prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju, državniku, mirotvorcu, zakonopiscu

  • 0
Otvaranje Svetosavske nedelje Foto: Dejan Malagurski

Ovu tradicionalnu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Propovedanje Svetog Save je upravo ono što nam je danas najpotrebnije, a to su ljudske, hrišćanske i moralne vrednosti, rekao je, tom prilikom, gradonačelnik Laban, ističući da se u danima kada  obeležavamo sećanja na život i rad Save, svetitelja i učitelja svog naroda, vraćamo njegovim mnogostrukim zaslugama i da zato naš zavet, oslanjajući se na slova Svetog Save, mora biti težnja ka miru i očuvanju vekovnih dragocenih dostignuća.

– Sveti Sava je oplemenio dušu Srbije vrlinama izvornog hrišćanstva. Naučio je svoj narod šta je to ljubav, mirenje, praštanje, znanje, istinoljublje, čast, dostojanstvo, ali i državnička mudrost i umeće upravljanja narodom. Treba li napominjati koliko je danas značajno da celim svojim bićem čuvamo svetu nam veru pravoslavnu, koja vaskrsava na najdublji mogući način upravo ovde na našim prostorima, u nama i oko nas – kazao je gradonačelnik Laban.

Možda ga, dodao je, izazvani događajima današnjeg vremena  možemo smatrati za našeg savremenika, jer živimo u vreme kada nam njegove vrednosti predstavljaju neku vrstu duhovnog svetionika u svim oblastima života.

– Srbija je danas, pa i mi u Subotici, na svetosavskom putu, jer  spoznajemo da veština i znanje nisu sami po sebi ciljevi, već da moraju postojati radi boljeg života zajednice i pojedinca, a u skladu sa duhovnim vrednostima. Uspeo je da pomiri naizgled nepomirljive stvari i da u harmoniju stavi rodoljublje i ljubav prema čovečanstvu, Istok i Zapad, crkvu i državu, crkveni autoritet i slobodno stvaralaštvo i još mnogo toga. Tim putem koračamo i mi danas – naglasio je Bogdan Laban.

Otvaranje Svetosavske nedelje Foto: Dejan Malagurski

Sveti Sava je, naveo je, ukazao da se na svetosavskom putu posrće i pada, ali da se Srbi uvek dižu u slavu Božiju i ostaju uspravni pred Bogom i Svetim Savom.

– Činjenica da postojimo kao narod i da smo se očuvali uprkos velikim  istorijskim iskušenjima dokaz je da nas je na tom putu vodila sigurna ruka. Bez obzira na sve poteškoće koje imamo, sa puno vere, nade i optimizma gledamo u budućnost – istakao je gradonačelnik Laban.

U tom sudbonosnom vremenu, koje je pretilo pre rasulu nego sabiranju i napretku, na srpskoj istorijskoj sceni pojavio se Sveti Sava, uvodeći Srpsku pravoslavnu crkvu i narod u zlatnu epohu Nemanjića, podsetio je i dodao da je to period kada je Srbija doživela politički, državni i kulturni vrhunac.

– Važno je, zato, da živimo po predanju Svetog Save, da učeći i radeći mi svi zajedno činimo nešto dobro za sve nas. Neka to bude naš odnos prema Svetom Savi, neka nas vodi himna koju mu pevamo i ja sam siguran da mi kao narod nikada nećemo zalutati vođeni njegovim mislima i porukama – podvukao je gradonačelnik Laban.

Prisutnima na otvaranju „Svetosavske nedelje“ obratio se i Episkop mohački Isihije Rogić. Uz podsećanje da je uz blagoslov Episkopa bačkog Irineja u Subotici osnovan SKC „Sveti Sava“, on je istakao da nijedno drugo ime ne može da bude prikladnije za naziv nekog kulturnog centra i da Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ već skoro trideset godina na ovim prostorima afirmiše srpsku duhovnost i kulturu.

Sinoć je otvorena i izložba slika „Iza zida vremena“, Vasilija Dolovačkog, koju je  u ime autora predstavio likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov.

Sedmodnevni program počeo je himnom Svetom Savi, u izvođenju Mešovitog hora SKC „Sveti Sava“. Organizator „Svetosavske nedelje“ je Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.

Program će se nastaviti večeras, predstavljanjem knjige „Mojih 80 Portreti“ Matije Bećkovića, dok će u četvrtak biti predstavljena knjiga Mira Vuksanovića „Danonoćnik“.

U petak, 24. januara održaće se duhovna tribina na kojoj će biti predstavljena knjiga vladike bačkog Irineja „Tajna razlikovanja Božanske suštine i energije u Svetoj Trojici po svetome Marku Efeskom Evgeniku“. U subotu je na programu umetničko veče Muzički diptih - dela srpskih i ruskih autora, a u nedelju Svetosavska akademija na kojoj će učestvovati učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ i Mešoviti hor SKC „Sveti Sava“.

Svi programi pripremljeni u okviru ove tradicionalne manifestacije održaće se u prostorijama SKC „Sveti Sava“, od 19.00 časova.

„Svetosavska nedelja“ se završava u ponedeljak, 27. januara, Svetosavskim balom u restoranu „Spartak“ na kome će nastupiti Slobodanka Stojiljković i sastav „Gipsy Rhapsody Band“.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA