≫ 

40 mališana ostalo bez majke prošle godine: U Srbiji ubijeno 28 žena, a problem ostaje isti

Ona ističe da je u protekloj deceniji čak 350 žena bilo žrtve femicida

  • 8

U Srbiji je prošle godine 28 žena bilo žrtva partnerskog nasilja, dve manje nego 2018. godine, a koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević ukazuje na činjenicu da broj žrtava ostaje isti, iz godinu u godinu, uprkos brojnim merama u cilju prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama.

Ona ističe da je u protekloj deceniji čak 350 žena bilo žrtve femicida.

- Bez obzira na usvajanje Zakona, Strategija, preporuka i raznih akata, podaci iz godine u godinu pokazuju da broj ubijenih žena u Srbiji ostaje isti ili sličan i da se situacija skoro pa ne menja - rekla je Stanojević Tanjugu.

Ekspertska grupa Saveta Evrope juče je objavila izveštaj u kojem pozdravlja mere koje je Srbija preduzela radi primene Istanbulske konvencije, i konstatovala političku posvećenost srpskih vlasti u iskorenjivanju rodno zasnovanog nasilja.

Pozdravljen je napredak u zakonodavstvu, ali i u praksi.

Stanojević nije tako zadovoljna, i smatra da bi bilo manje ubijenih žena kada bi se na problem reagovalo "u startu", odnosno kada bi se shvatilo da su ubistva epilog maltretiranja žena i partnerskog i porodičnog nasilja nad njima koje se ne prijavljuje.

Problem je, ukazuje Stanojević, što se maltretiranje i nasilje i dalje ne prijavljuje i da su brojni razlozi za to što ljudi najčešće govore da neće da se zameraju ili zato što misle da je to porodična - "njihova stvar".

- Nije tako, to je stvar svih nas. Ne može se neko maltretirati i tako ne može da živi ni žena, ni dete, pa ni taj nasilnik. To su nesrećne porodice, a nasilje ostavlja trajne posledice na sve - istakla je ona.

Kako kaže, počinioci ubistava žena su i prošle godine bili iz svih socijalnih struktura, iako su predrasude da oni dolaze sa margina.

- Bilo je i bogatih, moćnih i visokoobrazovanih počinilaca. Femicid su izvršili i visokoobrazovani ljudi, koji su odlično znali šta iz toga proizilazi - rekla je Stanojević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    23. januar 2020 | 17:35

    28 zena stradalo ...ali zato su zene abortusom ubile 200 hiljada dece prosle i svake godine unazad 100 godina...

  • Vasa

    23. januar 2020 | 15:53

    Koliko dece je ubije od strane majki?

  • DARKO 100%

    23. januar 2020 | 15:49

    Los zakon koji nije dobro uradjen,sistem koji ne fukcionise kako treba da bude,pojavile se razne nevladine organizacije koje su samo urusile ovo drustvo a njihovi dzepovi sve puniji kao sigurna kuca ,sta ona pomaze osim sto su pojedinci videli dobar izvor novca kao oni su dusebriznici nesrecnica ,samo dobar zakon sve reseva a ima se resenja da se to dovede u stanje kako treba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA