Marija je samohrana majka troje dece: Ima ćerku sa smetnjama u razvoju, a često nemaju ni za obrok

Marijina druga ćerka je slabovida

  • 4
Marija Pejković Printskrin: RTS

Marija Pejković, samohrana majka troje dece iz sela Radonjica kod Leskovca živi sa sinom i ćerkom koja ima smetnje u razvoju u kući na kojoj krov samo što se nije urušio i bez vode. U brizi o najmlađem detetu, slabovidoj Anđeli pomaže joj majka. Njih petoro žive od socijalne pomoći.

Nijednog trenutka ne sme da je ostavi samu zbog smetnji u razvoju. Šesnaestogodišnju ćerku Miljanu iz Radonjice svakodnevno dovodi u Leskovac, u školu "11. oktobar".

Sin Miljan je osmi razred. Zidove sobe u kojoj žive Pejkovići prekrili su čađ i vlaga. Krov samo što ne padne. U kući ni vode ni kupatila. Zbog bolesnog deteta i brojnih operacija na kičmi, Marija ne može da radi.

Marija Pejković Pejkovići žive u teškim uslovima, Printskrin: RTS

Socijalna pomoć i dečji dodatak nisu dovoljni da podmire sve potrebe. Često veče dočekaju bez ijednog obroka.

Marija Pejković iz Radonjice kaže da sa dečjim dodatkom i sa socijalnom pomoći ne može ništa da uradi.

- Niti mogu krov da završim, niti vodu. U "Vodovodu" su mi rekli da moram prvo da legalizujem to, 20.000 da platim pa onda da mi priključe vodu - rekla je Marija.

- Mama je bolesna. Pomažem joj kada to zatreba. Idem za vodu, sečem drva, idem u školu - kaže Miljan Pejković, Marijin sin.

Život u memljivom i hladnom stanu

Da bi pomogla ćerki, brigu o najmlađem detetu, jedanaestogodišnjoj Anđeli, preuzela je Marijina majka Radica, invalid i bez ikakvih primanja. Baba i unuka, koja uprkos slabom vidu ređa petice, žive u Leskovcu, u memljivom i hladnom stanu.

"Njeni drugari pomažu, roditelji od drugara pomažu. Kupe joj svesku, olovku", kaže Radica Milovanović, Marijina majka.

Marija Pejković Marijina majka Radica, Printskrin: RTS

Komšije u Radonjici rado bi zasukali rukave i sredili kuću Pejkovićima, ali, kažu, i njihovi budžeti su skromni. Pomažu koliko mogu.

Dragan Đokić iz Radonjice kaže da im je kultivatorom letos doterao drva.

- U Opštini bi mogli da odvoje neka sredstva za njih, makar vodu ili nešto, ili da se makar ovaj krov reši. Ipak je ovo, vidite sami, stanje kakvo je. Znači nikakvo - kaže Božidar Radivojević iz Radonjice.

Televizijske priče ovih dana o siromašnim porodicama i pomoći koja im stiže ohrabrile su Mariju da prvi put otvori dušu o svojim mukama u nadi da će ih neko razumeti.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    24. januar 2020 | 16:55

    Svi socijalni slucajevi trebaju biti registrovani u opstini kojoj pripadaju,Opstina mora da vodi racuna o svojim gradjanima i da vodi racuna da im pomogne na bilo koji nacin da bi se smanjila neimastina na njenoj teritoriji

  • Zozon

    24. januar 2020 | 17:32

    Zasto hraniteljske porodice dobijaju 20.000 din za cuvanje deteta a samohrane majke jedva 5.000

  • Tanja

    24. januar 2020 | 20:35

    Zar opstina Leskovac ne moze da obezbedi neki prinudni smestaj ovoj porodici? Sramota.A za koncerte i pevaljke uvek ima para.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA