≫ 

Agencija za borbu protiv korupcije: Dekan Veterinarskog fakulteta zaposlio obe ćerke, kumu i šuraka

Traži se smena Vlada Teodorovića

  • 32
Vlado Teodorović Printskrin: Youtube/ FVMbeograd/RTS

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je nepotizam na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, gde je dekan Vlado Teodorović zaposlio obe ćerke, kumu i šuraka.

Time je Teodorović prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, utvrdio je ovaj organ i preporučio da dekan bude smenjen.

Kako se navodi u rešenju Agencije, a koje prenosi sajt 021.rs Teodorović je zaključio ugovore o radu sa svojom kumom Brankom Berajom, svojom ćerkom Spomenkom Teodorović Đurić, bratom njegove supruge (šurakom) Nikolom Popovićem, a u radnom odnosu je bila i njegova druga ćerka Aleksandra Nikolić.

Veterinarski fakultet Veterinarski fakultet Printskrin: Google Street View

Sa kumom Brankom Berajom zaključio je četiri ugovora o radu u periodu od oktobra 2012. do jula 2013. godine, na poslovima higijeničara na određeno vreme, da bi potom u oktobru 2013. godine njegova kuma dobila i ugovor na neodređeno vreme na istim poslovima na ovom fakultetu.

Sa ćerkom Spomenkom Teodorović je najpre u oktobru 2013. godine sklopio ugovor na određeno vreme za poziciju istraživača-saradnika na jednom projektu, da bi potom 2014. i 2017. godine dekan donosio odluke kojima je njegova ćerka birana za asistenta.

Sa bratom svoje supruge Nikolom Popovićem je od kraja 2015. do sredine 2016. godine sklapao ugovore na određeno kako bi šurak radio kao vozač, a potom je i on dobio ugovor na neodređeno vreme za isto radno mesto.

Njegova ćerka Aleksandra Nikolić je prvu polovinu 2017. godine provela u radnom odnosu na poslovima istraživača-pripravnika na jednom projektu Ministarstva prosvete.

Dekan nije pismenim putem obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije da se nalazi u očiglednom sukobu interesa, čime je prekršio zakon, ali to nije sve. Agencija je utvrdila duplu funkciju dekanu, koji je od kraja 2014. do kraja 2018. godine bio na funkciji predsednika Upravnog odbora Instituta za higijenu i tehnologiju mesa Beograd.

Zbog svega utvrđenog u istrazi, Agencija je preporučila razrešenje Vlade Teodorovića sa funkcije dekana Fakulteta veterinarske medicine.

Izjašnjavajući se na obaveštenje o pokretanju postupka, Vlado Teodorović je, između ostalog, naveo da je od imenovanja na javnu funkciju dekana Fakulteta svoj posao radio tako da nije podređivao javni interes svom privatnom interesu, da se odgovorno nosio prema svom radu i da je sve poslove obavljao savesno i pošteno.

fakultet veterine Fakultet veterinanrske medicine Printskrin: Youtube/FVMbeograd

Naveo je da je u periodu od oktobra 2014. do decembra 2018. godine bio na funkciji predsednika UO Instituta i da je odmah po dobijanju rešenja o imenovanju na tu javnu funkciju Agenciji podneo promenu u izveštaju o imovini i prihodima, ali da nije znao da je funkcija dekana Fakulteta javna funkcija i da je od Ministarstva prosvete upravo dobio informaciju da formalno nije funkcioner.

Rekao je u izjašnjenju Agenciji da je njegova mlađa ćerka Aleksandra Nikolić diplomirala kao druga u svojoj generaciji, da je odmah po završetku studija počela da radi na Institutu i da je konkurisala i kod Ministarstva, te da je upravo Ministarstvo dalo saglasnost i uputilo je da radi na fakultet. Time je Teodorović, kaže, samo izvršio odluku ministarstva.

Agencija je naglasila da Teodorović jeste javni funkcioner i da je vršio dve javne funkcije, te da postoji sukob interesa jer je dekan zapošljavao sebi povezana lica. Organ podseća i da su funkcioneri dužni da javni interes ne podređuju privatnom i da imaju odgovornost prema građanima, što ih suštinski sprečava da stiču bilo kakav interes ili pogodnost za sebe ili za povezana lica.

Sklapajući navedene ugovore sa svojim rođacima, Vlado Teodorović je činio upravo suprotno od onoga što zakon nalaže, a Agencija u zvaničnom rešenju naglašava da je cenila njegovu odbranu, ali da nije uticala na donošenje drugačije odluke od one da dekan treba da bude smenjen.

Ovo je epilog priče koja se pojavila 2018. godine, kad je grupa profesora u pismu optužila dekana Fakulteta veterinarske medicine za nepotizam. Tada se dekan za list Danas izjasnio da tvrdnje grupe profesora nisu tačne, da je Ministarstvo rada uputilo inspekciju na teren, te da inspektori nisu pronašli navedene dokaze nepotizma.

Video: Privedene 2 osobe zbog pronevere 23 miliona dinara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    25. januar 2020 | 10:25

    Pa sta je tu cudno. Svaki fakultet ne porodican a i ustanova. Udjite na bilo koji fakultet i pronacice te cele porodice. I sad je kao nesto posebno ovo na veterini. A gde da zaposli cerke. Ako nemas vezu i ako deca ne odu nece nigde ni raditi. Ti je Srbija

  • Johan

    25. januar 2020 | 12:16

    Nekome je stao na zulj a taj sto radi u agenciji je isto to uradio i njega je neko zaposlio tu preko veze nazalost u Srbiji je tako bilo oduvek a tesko ce se iskoreniti a ako je postojala potreba za radnicima sta je to problem

  • Mile

    25. januar 2020 | 09:29

    Šta će mu dekanska fotelja ako ne može da zaposli nekoga? I koga će zaposliti ako neće svoga? Ko mu je to preči?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA