≫ 

Srpski epidemiolog o koronavirusu: Glupa je teorija da je namerno pušten, u riziku smo koliko i svet

Za prenošenje koronavirusa potreban je prisniji i direktniji kontakt

  • 8
prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, vakcine, vakcinisanje, Kina, Smrtonosni virus koronavirus

Foto: Tanjug/AP, Printskrin: Youtube/TVKopernikus

Za prenošenje novog koronavirusa potreban je mnogo direktniji kontakt da bi se on preneo nego kod gripa kaže u razgovoru za Telegraf.rs profesor dr Branislav Tiodorović, naš poznati epidemiolog. On kaže da u Srbiji postoji postoji rizik od vuhanske bolesti koliko i u celom svetu, ali da nikako ne treba paničiti, samo biti oprezan. Ističe i da su teorije da je virus namerno pušten iz laboratorije glupe.

 

- Nismo daleko. U stvari može da se kaže da smo daleko koliko i ceo svet. Postoji više razloga za to. Prvo to je virus koji se prenosi među ljudima, tako da možemo da očekujemo da se prenese ili preko nekog ko dođe iz tih krajeva ili nekog od naših koji je tamo bio, tako da je sasvim moguće da nam koronavirus dođe. Drugo, ovo je vreme kada Kinezi putuju izuzetno puno, a  pošto  ne znamo još koliki mu je period inkubacije onda je moguće i da neko dođe a da ne pokazuje znake bolesti. Termosenzori na aerodromima otkrivaju samo one koji imaju temperaturu, a moguće je da su u inkubaciji i oni koji je nemaju. Svaki dan očekujemo pojašanjenje koliko bi mogla da bude pretpostavljena inkubacija. Kod SARS-a i MERS-a, koji su takođe koronavirusu,  inkubacija je od 2 do 14 dana a srednja 5 do 6 dana. To su samo pretpostavke, moramo da sačekamo šta će Kinezi da urade. Kinezi su najvažniji u ovom momentu i rade za ceo svet a ne samo za njih. Može se reći da će 99 odsto posla oni završiti. Važno je da pratimo dobro šta oni rade. Kinezi imaju iskustva i sa SARS-om, imaju dobru tehnologiju, zdravstvenu službu, imaju veoma dobru tehniku i laboratorije, treba pratiti njih i što Svetsku zdravstvenu organizaciju, i preduzimati određene mere.

Kina, Smrtonosni virus koronavirus

Foto: Tanjug/AP

  • Zašto im onda toliko treba da ustanove koliki je period inkubacije?
  •  

 

- Bolest prolazi najčešće sa blagim simptomima koji liče na prehladu. Smrtnost će najverovatnije biti ispod 1 procenta. Ako uzmemo u obzir da je evidentirano 2000 obolelih, da prvo nisu znali koja je životinja rezervoar, moramo biti svesni da treba malo duži period za proučavanje inkubacije. Takođe, za prenošenje koronavirusa potreban je prisniji i direktniji kontakt u odnosu na grip koji se prenosi nekoliko sati, pa do dva, tri dana.  

  • Da li t znači da nam i dalje veća opasnost preti od gripa nego od koronavirusa?
  •  

 

- Tako je. Mi sada imamo situaciju da školska deca obolevaju od raličitih respiratornih infekcija i od gripa, i to najviše od AH3. Raspust će malo dovesti do prekida obolevanja, a onda će doći do uspona gripa sa početkom drugog polugođa, pa će deca biti sejači infekcija kod odraslih, kao i kolektivi, bez obzira na to da li se radi o školi,  obdaništu... S obzirom na to očekujemo uspon gripa kad počne drugo polugođe, i on će trajati sve do marta, možda i polovine aprila. Jer, gripu ne odgovara velika vrućina.

  • Koja temperatura odgovara koronavirusu?
  •  

 

- Njemu odgovara temperatura od 11, 12 stepeni, upravo ova, koju smo imali prethodnih dana. Već kada temperatura pređe 18 stepeni, on je neaktivan.

aerodrom NIkola Tesla, koronavirus

Foto: Tanjug/Rade Prelić

  • Kažete da je potreban bliskiji kontakt, šta to znači?
  •  

 

- To znači, nikako poljupci, nikako rukovanje. Prevaskohodno se prenosi kada je direktan kontakt odnosno kada neko kija i kašlje pored vas. To je, sad, pitanje civilizacije i zdravstvene kulture. Treba kijati i kašljati sebi u maramicu,  ili ako nemate maramicu u lakat.  Čak je i mononukleoza daleko prenosivija nego što je koronavirusa. Moje kolege i ja sve pričamo sa rezervor, jer ne znamo koliko je mutirao, i koliko je uspeo da se adaptira na čoveka. Onog momenta kada on toliko mutira da može uvek da se zalepiti na čoveka, postaće mnogo ozbiljniji.

  • Da li možemo da očekujemo da ove nedelje Svetska zdravstvena organizacija proglasi vanrednu situaciju na globalnom nivou?
  •  

 

- Ne. Oni su na ta dva sastanka, na kojima su bili veoma ozbiljni i vrlo detaljni, a uz pomoć Kineza procenili da je javno zdravstveni značaj samo u Kini i samo u onim delovima gde se virus pojavio. Mišljenja sam da oni neće proglasiti da je od javnog zdravstvenog značaja za celu planetu. Normalno, svi ćemo morati da budemo na oprezu i da pratimo, i da rano otkrivamo prve slučajeve da bi sprečili širenje. Moramo da budemo svesni rizika, mi nismo na planeti sami. Nije samo ljudska rasa na planeti. Ima mnogo više mikroorganizama na planeti nego ljudi, a virusi se bore da opstanu zato i mutiraju.

  • Opet imamo teorije zavere da je virus namerno pušten iz laboratorije, čak se i "zna" i da su to učinili Amerikanci?
  •  

 

- To je glupo. Ne stidim se da kažem da je to glupa teorija. Zašto? Amerikanci već imaju potvrđene slučajeve u Čikagu i u Vašingtonu. Nisu blesavi da puste Kinezima nešto što će doći kod njih. Bez obzira na sve, oni sa Kinom imaju veoma jake veze, i za očekivati je da niko nije toliko lud da radi drugome nešto a zna da će to da dođe i kod njega. Jer, ceo svet je jedno selo. Svi smo tu i svi smo izloženi riziku. U prirodi ne postoji rizik jednak nula.

Kina, Smrtonosni virus

Foto: Tanjug/AP

  • Kada je ralno da se kod nas pojave prvi oboleli, po povratki Kineza sa proslave Nove godine, ili i pre?
  •  

 

- Nezahvalno je govoriti kada, ali ne treba biti skeptičan da li će se pojaviti. Mi smo deo sveta. Zato je potreban oprez.  Panika, ne.  Ona neće rešiti pitanje ona će smao iskomplikovati. Inače, malo me je iznerviralo kada sam video kako se predstavlja da Kineskinja jauče od bolova zbog koronavirusa. Da se razumemo, osoba koja ima koronavirus i plućno oboljenje nema snage da viče. Nama je to poznato. Ova žena ima hestiričan napad. 

  • Koliko Srbija ima iskustva sa ovakvim situacijama i da li smo spremni za nju?
  •  

 

- Mi smo zdravstvena služba koja ima iksustva. Spremali smo se za ptičiji grip 2005., imali smo program koji je bio jedan od 5 programa u Evropi. To spremanje nam je pomoglo da se u pandemiji gripa A(H1N1), poznatiji kao svinjski, ipak organizujemo i opremimo. Takođe, imamo termovizijske kamere na aerodromima u Nišu i Beogradu, podignuta je pozornost kod granične i sanitarne inspekcije, a i veoma je važno što se svakom ko je došao iz zaraženih područja daju uputstva da se jave na broj telefona ukoliko dobiju temperturu. To je bitno da bi lekari došli po tu osobu a ne da ona samostalno šeta i širi, eventualni, koronavirus.0 Na taj način se smanjuje mogućnost prenošenja.

VIDEO: Užasni snimci iz Kine, ljudi padaju po ulicama kao sveće

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Očajno pero

    26. januar 2020 | 21:25

    Uzdužno postovanje g-dinu Tiodosijeviću, ali očigledno ne veruje u teorija namere svetske vlade iz senke da populaciju smanje na 500.000 miliona na celoj planeti. Siguran sam da je ovaj virus namerno pušþen u Kini, jer ina ig milijardu i 300 miliona. Drugo ekonomski već gazi SAD. Izbacuju dolar kao sredstvo plaćanja. Americi u sve diraj samo u dolar ne diraj.

  • Yu

    26. januar 2020 | 20:15

    Koliko neki mrze Kinu i Rusiju, nebi me cudilo da je ovo pusteno u opticaj.

  • livia

    26. januar 2020 | 21:18

    Virus je najavljen pre nekoliko meseci..u septembru 2019.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA