≫ 

I muškarci u Srbiji moraće da odgovore na pitanje koliko imaju dece: Jednog pitali, rekao da ne zna

Samo su žene od 1948. godine odgovarale na pitanje popisivača Republičkog zavoda za statistiku koliko su naslednika ostavila čovečanstvu i taj podatak je uziman u obzir

  • 4
DNK analiza, otac deca velika porodica Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Kada su srpskog poznatog televizijskog voditelja, koji je imao reputaciju velikog zavodnika, u jednom intervjuu pitali koliko ima dece, on je iskreno odgovorio: "Ne znam".

Da li su statističari poverovali da ni drugi muškarci ne mogu sa sigurnošću da kažu koliko su naslednika ostavili čovečanstvu, tek poslednjih pola veka muškarci u Srbiji prilikom popisa stanovništva uopšte nisu pitani da li i koliko imaju dece.

Samo su žene od 1948. godine odgovarale na pitanje popisivača Republičkog zavoda za statistiku koliko su naslednika ostavila čovečanstvu i taj podatak je uziman u obzir.

Prilikom narednog popisa stanovništva sledeće godine muškarci će prvi put posle ko zna koliko vremena odgovarati na pitanje koliko imaju dece.

Anketar, anketari na ulici, pravljenje ankete Foto: Profimedia/Wavebreak

Iz Republičkog zavoda za statistiku, Ljiljana Đorđević objasnila je da su odgovor na to pitanje inicirale njihove kolege iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, kako bi imali uvid u to koliko dece imaju muškarci u određenim starosnim grupama.

- Prilikom probnog popisa stanovništva, koji je održan u aprilu 2019. godine, ptvi put smo pitali muškarce koliko imaju dece i dovili zanimljiv podatak da polovina žena od 30. do 34. godine u Srbiji već ima jedno dete, dok tek trećina muškaraca te starosne dobi ima naslednika. Ovo je značajan podatak u demografskom smislu, jer pokazuje da muškarci odlažu roditeljstvo za kasnije godine života. Podaci govore da se u ovom momentu prosečan muškarac u Srbiji venčava u 34. godini, a žena - četiri godine ranije - priča Đorđević za Politiku.

I dok statističari u šali ističu da muškarce do sada nisu pitali za broj dece, genetičari Instituta za sudsku medicinu kažu da svaki treći muškarac koji proverava svoju pretpostavku o očinstvu iz njihove DNK laboratorije izlazi razočaran jer je dobio crno na belo da nije tata deteta za koje je mislio da ga je stvorio.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk1

    27. januar 2020 | 08:59

    Koliko u kuci imam to znam,a u selu bas i neznam tacan broj

  • Oki

    27. januar 2020 | 08:44

    Pa kakva budala ne zna koliko ima dece, boze

  • Istina

    27. januar 2020 | 11:29

    Ima muskaraca koji nikad nece priznati vanbracno dete jer ga nisu ni zeleli nego je to zenska rezija. Samo dete ljubavi je srecno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA