≫ 

Proverili smo koliko je opasno kupovati u kineskim radnjama i jesti kinesku hranu zbog koronavirusa

Epidemiolog Zoran Radovanović otkrio nam je na koji se način zaraza prenosi, ima li razloga za strah i kada je vreme mere posebne opreznosti

  • 27
Kontravirus, epidemiolog, kineska roba

Foto: Tanjug/AP, Telegraf, Foter/Flickr/star5112

Nakon što je proglašena epidemija koronavirusa, koji se iz Kine proširio na druge i države i kontinete, dospevši u Evropu gde su zabeleženi slučajevi obolelih u zapadnim i centralnim zemljama i nakon što je u Srbiji uvedena spacijalna telefonska linija zbog sumnje na infekciju, proveravali smo da li je bezbedno kupovati robu u kineskim radnjama i gostiti se u restoranima kineske kuhinje.

Epidemiolog Zoran Radovanović u razgovoru za Telegraf.rs procenio je da ne bi trebalo podleći strahu, usput iznoseći šta je teorijski moguće, a u praksi malo verovatno, kao i sličnosti i razlike između ranije poznatih tipova koronavirusa i novotkrivenog čije je izvorište bilo u kineskom gradu Vuhanu.

- Sada je bezbedno. Sve što biste kupili ovde je došlo pre nego što je počela epidemija. Iako je, recimo, stiglo početkom januara, tada je još bilo malo obolelih i bila je manja mogućnost zaraze. Pored toga ta roba, ako govorimo o tekstilu, putuje više dana, a u tekstilu virus može da se održi recimo dva dana, naviše tri - rekao nam je dodajući da su SARS i MERS mogli duže opstati u mačijem izmetu, a ogoljeni tek nekoliko sati, te da se o ovoj epidemiji, o kojoj se i dalje malo zna, može zaključivati na osnovu pređašnjih iskustava.

Zoran Radovanović, epidemiolog

Epidemiolog Zoran Radovanović Printskrin: Youtube/ Jutarnji Program TV HAPPY

- Drugo, što se hrane tiče, pa mi ne jedemo u kineskim restoranima te sitne sisare i glodare i zmije, tako da smo s te strane bezbedni. Čak i ako uvoze hranu iz Kine, oni ne uvoze pacove. Znaju da se to ne prodaje, da ovde niko ne bi naručio tu cibetku - pobraja uz poseban osvrt na životinju nalik tvoru. - To je bio važan izvor zaraze za SARS: sa slepog miša na tu cibetku i druge glodare, sitne sisare, pa na čoveka. Mi je, međutim, ne jedemo.

I u slučaju da se uvoze namirnice biljnog porekla - tikvice, patlidžan, luk, šargarepa... uobičajeni sastojci jela kineske kuhinje, veruje da je bi se virus mogao negde zadržati, ali da bi stvaran rizik od oboljevanja zanemarljiv.

- Na površini svakoj virus može da opstane, ali zavisi od toga kakva je svetlost, kolika je vlažnost i tako dalje... Niko još nije merio da li može da opstane dva dana, malo manje ili malo više, ali to je opet put prenošenja koji ni za prethodna dva virusa nije bio značaajn. To je jedna teoretska spekulacija i to bi u praksi i moglo, ali nema značaja - rekao je ističući da sada nema razloga odustati od kupovine kineske robe ili egzotičnog obroka.

Novogodišnji ukrasi se prodaju na tezgama u kineskom tržnom ce

Mnogi se pitaju da li postoji opasnost u kineskim radnjama i na tezgama / Foto: Telegraf

- Ne bih zabranjivao kupovinu ni jelo kod Kineza, ne bih plašio narod. Ako bi epidemija kasnije uzela ogromne razmere, a to nije verovatno, prosto čovek mora da bude oprezniji - kaže epidemiolog ne garantujući u kom će se pravcu razvijati situacija, te da se njegove procene odnose na aktuelno stanje.

Podseća da se virus prenosi direktno, te da se i na primeru sad već nadaleko čuvenog Vuhana pokazalo da su obolevali oni koji su bili u bliskom kontaktu. Dakle, potrebne su kapljice, odnosno kijanje, kašalj ili glasan govor, zatim dodir i tzv. sveže zagađeni predmeti.

- Ako bi bolesnik kidao parče hleba ili prstima jeo pirinač, onda bi tu moglo da dođe do prenošenja - objasnio je.

nudle i tofu

"Ako bi bolesnik kidao parče hleba ili prstima jeo pirinač, onda bi tu moglo da dođe do prenošenja"/ Foto-ilustracija: Pixabay.com

Ipak, bilo bi moguće da oboleli radnici, što kuvari, što trgovci, zagade hranu ili robu, ukoliko su sami zaraženi virusom. Period inkubacije je u proseku četiri do šest dana i ne može se sa sigurnošću tvrditi da li zaražene osobe, koje još nemaju simptome bolesti, mogu da je prenesu na drugog.

Radovanović opominje da su hipotetičke mogućnosti za zlo velike, ali da su prethodna dva tipa koronavirusa - SARS i MERS - prošli bez ijednog obolelog u Srbiji, te da je očekivano da se isto desi ovoga puta.

- I kada bi se javila bolest, obolele bi jedna ili dve osobe koje bi možda prenele bolest na jednu ili dve osobe, ne više - ocenio je.

Vuhan, Kina, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Iz Batuta poručuju: Nema opasnosti od kineskih radnji i restorana

 

- Imajući u vidu da je infekcija novim koronavirusom 2019-nCoV respiratorna infekcija za koju je ustanovljeno da se prenosi sa osobe na osobu i da slučajevi obolevanja nisu registrovani u Srbiji, nema opasnosti od posete kineskim restoranima i kineskim radnjama u Srbiji - ocenili su stručnjaci Insituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Oni su za Telegraf.rs potvrdili da je prenos virusa putem kontaminiranih predmeta moguć, ali da je mala verovatnoća da se to zaista i desi.

-  Indirektni prenos virusa putem kontaminiranih predmeta je teoretski moguć kada je u pitanju sveža kontaminacija, kada npr. zaražena osoba kija ili kašlje na neki predmet, taj predmet može biti izvor infekcije u narednih 1-2h. To znači da takav način prenošenja dolazi u obzir samo u sredini gde su već prijavljeni oboleli i to u neposrednom okruženju inficirane osobe.

Imajući u vidu osetljivost ovog virusa u spoljašnjoj sredini, kao i odsustvo rezervoara zaraze, verovatnoća prenošenja nCoV u našoj zemlji putem predmeta je procenjena kao izuzetno niska - istakli su uz napomenu da na osnovu dosadašnje epidemiološke situacje u našoj zemlji nema potrebe za ograničavanjem kretanja u Srbiji, ali da se građanima preporučuje da odlože ili otkažu putovanje u Kinu.

Video: Kinezi jedu žive žabe, slepe miševe...

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ekica

    27. januar 2020 | 16:21

    Pogledaj te pijavu kinesku..slepi misevi..macke..zmije..i td..pa sya ocekujete..jedu kao da su zivotilje...

  • Sake

    27. januar 2020 | 15:14

    Ma ni telefonski se cut sa Kinom, nikad se ne zna.... hehehe

  • Red briggade

    27. januar 2020 | 16:25

    Ovo je onaj što tvrdi da u Srbiji ne umiru od posledica bombardovanja i osiromašenog uranijuma...baš mu i ovo verujem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA