Teške reči zbog ćirilice u Subotici, bolnica se izvinila: Mađari i Hrvati videli "nepoznata slova"

U pitanju je bila tehnička greška, tvrdi bolnica

  • 44
Subotica Foto: Savez vojvođanskih Mađara

Opšta bolnica Subotica je u zaglavlju dopisa od 24. januara naziv institucije ispisala na hrvatskom i mađarskom jeziku koristeći ćiriličko pismo, a danas se, nakon reagovanja Saveza vojvođanskih Mađara da je to u suprotnosti sa pravopisom hrvatskog i mađarskog jezika, izvinila građanima.

Bolnica navodi da je reč o nenamernoj i tehničkoj grešci i da se ne radi o ismevanju hrvatskog i mađarskog jezika.

Gradski odbor SVM u Subotici je saopštio da je obaveštenje izdato i potpisano od strane direktora Opšte bolnice Subotica, kao ustanove čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina, suprotno odredbama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Na teritoriji Grada Subotice, a u skladu sa Statutom Grada, pored srpskog jezika u službenoj upotrebi su i mađarski i hrvatski jezik i njihovo pismo, navodi SVM.

Ta stranka je zatražila od direktora Opšte bolnice Subotica da bez odlaganja povuče izdato saopštenje i da postupi u skladu sa važećim propisima izrazivši očekivanje da se u budućnosti ne ponavljaju slične povrede važećih propisa, koje bi predstavljale ismevanje i izrugivanje mađarskog i hrvatskog jezika, navedeno je u saopštenju.

Uprava Opšte bolnice u Subotici se izvinila zbog tehničke greške nastale u zaglavlju dopisa od 24. januara u kome je naziv institucije greškom ispisan suprotno pravopisu hrvatskog i mađarskog jezika koristeći ćiriličko pismo.

- Napominjemo da je reč o tehničkoj grešci prilikom kreiranja dopisa i da smo iznenađeni reakcijom i tvrdnjama da se radi se o svesnoj povredi važećih propisa - navode.

Opšta bolnica Subotica je istakla da poštuje sve zakonske odredbe, pa i odredbe Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Onkel

    27. januar 2020 | 14:00

    Normalno , tako je to u Hrvatskoj !

  • Hrvoje

    27. januar 2020 | 13:50

    Nego sta 😂😂😂😂

  • Marija

    27. januar 2020 | 13:55

    A, na Kosovu da se pobune Srbi, pa da dobiju i zvanično izvinjenje? To ništa?! Tako sam i mislila :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA