Fer plej u porodici Gligić: Tri brata navijaju za dva kluba, u sobi im grb i Partizana i Zvezde

Marko i Almira imaju tri sina – Uroša, Novaka i Mladena. Svi Gligići, sem Novaka navijaju za Partizan. Novak je skoro počeo da podržava Crvenu zvezdu

  • 4
Porodica Gligić Foto: Ilovezrenjanin.com

Obično u jednoj porodici svi navijaju za isti klub. U familiji Gligić iz Česterega to nije slučaj. Srednji sin Novak nedavno je rešio da promeni klub koji će podržavati, pa je počeo da navija za Crvenu zvezdu. Ostali članovi fanovi su Partizana.

- U moje navijanje se mama nekad malo uključuje. Jednog dana smo bili na moru i ja sam razmišljao da promenim klub za koji navijam. I eto desilo se da sam ipak promenio. Bilo mi je dosadno da navijam za Partizan. U čudu su bili svi što sam prešao za Zvezdu. Nije bilo pokušaja da me odgovore od toga. Ok su odreagovali - iskren je Novak Gligić koji ima osam godina.

Otac je odmah sve razumeo.

Porodica Gligić Porodica Gligić Foto: Ilovezrenjanin.com

- Zvezda se plasirala u Ligu šampina i mislim da je to presudilo. Nije nam baš izrazito drago zbog njegove odluke, ali podržali smo ga, kao što podržavamo i svaku drugu odluku. Mislim da je Zvezda igrala revanš sa Salcburgom i Novak me je pitao da li bih se ja ljutio i šta bih radio ako bi on navijao za Zvezdu. Ja sam mu rekao „zašto bih se ljutio“ i onako naši bliski prijatelji i kumovi navijaju za Zvezdu. Često su čeprkali po toj temi i pokušali su da načnu nekog od njih. I evo Novak je počeo da navija za Zvezdu. Rekao sam mu da navija za koga želi. Ako ništa bude interesantnije kada gledamo utakmice. Neko je uvek pobednik u kući - kaže Marko Gligić, otac dečaka, za I love Zrenjanin.

Bila im je čudna Novakova odluka, jer je on navijao sa njima.

- Jedini ko baš prati fudbal od nas trojice je on. Čudan je utisak bio, jer smo svi navijali za Partizan, a onda je on kao izabrao Zvezdu. Mislim da su se kumovi najviše iznenadili što je prešao da navija za Zvezdu. Solidarnost je na nivou i dalje. Nema svađe, nema tuče… Samo je nekao drugačije nego što je bilo ranije. Kad je Novak prešao da navija za Zvezdu, mislim da je to bio prvi poraz Zvezde od Paritzana. Kup su izgubili - priseća se trinaestogodišnji Uroš.

Porodica Gligić Novak navija za Zvezdu Foto: Ilovezrenjanin.com

- Bol zbog gubitka utakmice za Kup je trajala nekoliko sati… Legao je na krevet i bio je okrenut prema zidu jedno tri sata sigurno“, kaže Novakov otac.

Aca informacija

Zbog toga što već nekoliko godina pomno prati fudbalsku scenu, ukućani su Novaku nadenuli poseban nadimak.

- Aca informacija u porodici je Novak. On prati većinu sportova, a fudbalski je fan 3-4 godine. Prati utakmice Lige šampiona, Lige Evrope, domaće prvenstvo… Sve što se emituje na Arenama i drugim sportskim kanalima - kaže Marko.

Porodica Gligić Uroš i Mladen za Partizan Foto: Ilovezrenjanin.com

- Neverovatno je koliko on podataka ima u svojoj glavi. Vraća stalno utakmice unazad i gleda. Marko pusti da gleda neku utakmicu, a on kaže sad će biti ta i ta situacija i opiše je kompletno. On zna kad je pas, kad je duga lopta, ko vraća povratnu… Ne možemo da verujemo kao je on sve zapamtio. Imena igrača, trenera – sve. Statističar je pravi. Baš voli to - objašnjava Almira Gligić, majka trojice dečaka.

- Ja sam stvarno bio optimista da će Zvezda pobediti Olimpijakos. Ali, eto napravili su u 90-om minutu taj penal… Na žalost - kaže Novak.

Almira ima jedinstveni zadatak kad se gledaju utakmice omiljenih klubova u porodici. Posebno kada je derbi.

- Moje je samo da spremim kokice i da napravim atmosferu baš ako bi se zahuktalo jako, da malo to smirim. A ne dešava se, za sad. Nadam se da se neće ni dešavati - kaže Almira.

Porodica Gligić Porodica zajedno gleda utakmice Foto: Ilovezrenjanin.com

- Niko me ne tera da navijam za Partizan. Kad je Liga Evrope navijam za Partizan. Kad je derbi svako navija za sebe - objašnjava Novak.

Braća Gligić pokazali šta je fer plej i da dogovor kuću gradi

Da je fer plej prisutan u porodici Gligić svedoče i grbovi oba fudbalska kluba koji su se našli na zidovima dečije sobe.

- Moj šestogodišnji brat Mladen i ja smo predložili da soba bude cela crno-bela. Ali da bismo ispali korektni dozvolili smo da jedan deo bude crveno-beli - kaže Uroš.

Porodica Gligić Jedan zid je crno-beo Foto: Ilovezrenjanin.com

- Suprug i ja se stvarno trudimo da im ispunimo želje koliko god smo u mogućnosti. Materijalno ne toliko, koliko one u kojima njihova kreativnost dolazi do izražaja. Marko je bio za ovo, da se soba okreči. Ja sam rekla „da li si normalan, januar je, ko sad kreči“. Za nedelju dana smo okrečili celu kuću, a samo njihovu sobu smo radili 4 dana. Ali, svako je dobio grb kluba za koji navija. Pošto igraju za FK Napredak jedan zid će biti u tim bojama. Čekamo sad da nam jave da su napravili grb, pa će jedan zid biti plavo-beli jer su to boje lokalnog kluba - objašnjava Almira.

Novak je, kao navijač Zvezde, već išao na derbi.

Porodica Gligić A na drugom je Zvezdin grb Foto: Ilovezrenjanin.com

- Njega je kum vodio na derbi. Zbog navijačkih strasti na stadionima ja nisam bio pristalica da idemo. Ali, definitivno ćemo morati nekako porodično da idemo. Videćemo da li ćemo svi biti na jednoj strani ili ćemo se podeliti. Možda bi najbolje bilo da idemo na istok ili na zapad pa da svi sedimo zajedno. Naravno, svako u svojim bojama - kaže otac Marko.

- Može da se desi da idemo svi na utakmicu Partizana, kada ne igra protiv Zvezde. Može da se desi da svi odemo i na Zvezdinu utakmicu kada bude sa nekim drugim igrala - dodaje Novak.

Porodica Gligić Već je bio na utakmici Foto: Ilovezrenjanin.com

- Stvarno bude fer navijanje. Ako je derbi mi mu kažemo će Zvezda izgubiti. On tvrdi da će Partizan da izgubi. I tako prođe cela utakmica u navijanju i podržavanju omiljenog kluba - kaže Uroš.

- Navijamo svi uvek za klub iz Srbije. Nebitno da li je to Zvezda ili Partizan. Kad je Liga Evrope ja navijam za Partizan - objašnjava Novak.

- Mi smo svi ceo život u sportu, naučili smo šta je to sportski fer plej. Pokušavamo da napravimo tolerantni momenat. Da svi nalazimo zajedničko rešenje i time se vodimo - kaže Marko.

Porodica Gligić Foto: Ilovezrenjanin.com

- I moji drugari iz razreda su podeljeni. Neko navija za Partizan, neko za Zvezdu. Koškanja koji će tim da pobedi ima, ali ne mnogo. Moj najbolji drug navija za Zvezdu. Uvek je tu prepiranje ko je bolji. Ali, sve je u granicama fer pleja - zaključuje na kraju razgovora Uroš Gligić.

Kako sada stvari stoje u porodici Gligić iz Česterega će se i dalje navijati za dva različita kluba. Otac Marko, sinovi Uroš i Mladen ostaju verni Partizanu. Novak obećava da više neće menjati klub za koji navija i da ostaje pri odluci da je Zvezda njegov omiljeni klub. Mama Almira podržava odluke svih ukućana.

(Telegraf.rs/I love Zrenjanin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    27. januar 2020 | 15:50

    Kao da su jedini

  • паметни

    28. januar 2020 | 07:45

    Да си жив и здрав. И ја сам тако урадио. Поред комплет гробарске фамилије ја са пре 50 година решио да навијам за Црвену Звезду, чак сам и брата преваспитао.

  • Jedan

    12. mart 2020 | 16:16

    E nek si sine otišao na pravu stranu, još uvek si dete, a bolju odluku u životu nisi mogao da doneseš! Živ ti bio svojim roditeljima! ZVEZDA-SRBIJA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA