Spreman novi pravnilnik za škole: Direktori koji štite učenike nasilnike, ostaće bez posla i licence

Najavljeno je da će biti uvedene i strože kazne za nasilne učenike

  • 0

Direktori škola koji budu prikrivali vršnjačko nasilje i pravili propuste u radu neće biti kažnjeni samo razrešenjem već će izgubiti i licencu. Nakon toga, oni više neće moći da ponovo budu izabrani za direktora neke ustanove, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ovo bi, prema rečima ministra, bila jedna od novina Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, koji se trenutno dorađuje, a koji će, kako kaže, biti proširen i pooštren.

Šarčević je podsetio da je jedan broj direktora prošao obuku, nakon koje su stekli pravo i položili ispit za licencu, ali da je jedan broj njih i "popadao".

- To je nešto što još traje i na tome će se raditi tokom ove godine, a biće uvedene i licence za sekretare škola. Radimo i na timovima sekretara, jer hoćemo i njih da nateramo da povedu disciplinski postupak ili tužbu - pojasnio je prvi čovek srpske prosvete.

Šarčević je ovo najavio samo nekoliko dana nakon što su se u Velikom Mokrom Lugu roditelji učenika OŠ "Vladislav Petković Dis" pobunili i okupirali školu, ogorčeni što direktorka škole Lidija Nikolić tri godine nije ništa preduzela kako bi rešila problem nasilnog učenika koji maltretira vršnjake.

Deca su se čak žalila i da je problematični učenik na nastavu donosio pištolj i nož. A potom se pisalo o tome kako direktori štite siledžije i kriju vršnjačko nasilje da bi sačuvali fotelje.

Mladen Sarcevic

Mladen Šarčević/ Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar je ranije rekao da će direktorka ove škole, ukoliko se dokaže da nije postupala u skladu sa procedurom, biti razrešena.

- Radna grupa radi na proširenju i doradi pravilnika, jer kad je on pisan, najviše se odnosio na učenike. Sada hoćemo da vidimo šta se odnosi na obaveze nastavnika i roditelja. Imamo i dosta bahatih roditelja, imamo situacije i kada je učenik nasilan prema nastavniku, i taj deo nije dovoljno razrađen - naveo je Šarčević.

On je pojasnio da radna grupa želi da uključi sva ministarstva, jer kada škola iscrpi sve metode, moraju da se uključe i druge ustanove.

Šarčević je dodao da će biti uvedene i strože kazne za nasilne učenike, ali da o tome još ne može da razgovara.

- Bitna je i prevencija, sve što može da se izbegne pre kazne, to je dobro. Treba svi zajedno da pritegnemo porodicu, porodica je osnov cele priče, sve potiče odatle - rekao je Šarčević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA