Novi koronavirus se u Srbiji otkriva za 2 sata: Postoje boksovi za pregled sumnjivih pacijenata

Klinika ima jedan od najsavremenijih aparata za virusološku dijagnostiku, koji otkriva 20 različitih uzročnika respiratornih infekcija, između ostalog, i pet tipova koronavirusa

  • 1
Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije (KCS) za svega dva sata može da se otkrije da li pacijent ima novi koronavirus, kaže zamenica direktora ove Klinike Ivana Milošević i dodaje da je procedura testiranja pacijenata vrlo jednostavna.

Prema njenim rečima, Klinika ima jedan od najsavremenijih aparata za virusološku dijagnostiku, "Riltajm PCR", koji otkriva 20 različitih uzročnika respiratornih infekcija, između ostalog, i pet tipova koronavirusa.

- Uzima se bris iz nosa i grla, priprema se sa odgovarajućim reagensima i stavi se u aparat na dalju analizu. Za dva sata dobiju se rezultati koji pokazuju da li postoji infekcija na tih 20 patogena - objasnila je dr Milošević.

U Klinici kažu da je, iako u Srbiji još nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja od koronavirusa, na Odeljenju za izolaciju sve spremno za borbu protiv ove bolesti.

Ističu da na Klinici postoje izdvojeni boksovi za pregled sumnjivih pacijenata i da se oni ne mešaju sa ostalim pacijentima u čekaonici, a u slučaju potencijalne zaraženosti, upućuju se u karantin.

VIDEO: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA