≫ 

Već 10 dana sinovi Dobrinke ne znaju šta se desilo na otkopanom grobu njihove majke, ni ko je kriv

Od sredine prema krstu bila je iskopana duboka rupa iz koje se video kovčeg

  • 13
Culjković, grob Foto: Telegraf.rs

Porodica Čanković iz šabačkog sela Culjković u žalosti je za bakom Dobrinkom, koju su 5. januara dostojanstveno sahranili, a nakon što su petnaest dana kasnije zatekli prekopan grob - njeni sinovi Mile i Rade još ne mogu da objasne da li su više tužni zbog gubitka majke ili razočarani i ljuti zbog nezapamćenog vandalizma.

Dok je bila živa, kažu, svi su je poštovali i voleli, ne samo ukućani već i mnogi u selu, pa im je krivo što u grobu nema mira.

Prizor koji su rođaci zatekli na groblju prvi put posle sahrane teško će ikada zaboraviti. Od sredine prema krstu bila je iskopana duboka rupa iz koje se video kovčeg. Pojedini samo što se nisu onesvestili, a kada su se iskukali i malo pribrali, pozvali su policiju.

Culjković, grob Foto: Telegraf.rs

- Stigla je patrola i policajci su bili zapanjeni i užasnuti koliko i mi. Rekli su da ne pamte nešto slično. Obavili su uviđaj i rekli nam da nabacamo zemlju u rupu. Zatrpali smo majku drugi put i sada se nadamo da će policija pronaći one koji su to uradili - priča sin Mile.

U Policijskoj upravi u Šapcu za Telegraf.rs je potvrđeno da su angažovani na rasvetljavanju vandalizma na groblju u Culjkoviću, ali zbog istrage nisu saopštili više detalja. Skrnavljenje groba je krivično delo, navode u policiji, a kada počinioci budu otkriveni protiv njih će podneti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

- Meta vandala na grobljima su do sada uglavnom bili spomenici, nadgrobne ploče, krstovi koje su lupali i lomili. Takođe, krali su vrednije predmete od bakra, poput vaza u kojima stoji cveće. Policija je najveći broj počinilaca otkrila - navode u Policijskoj upravi.

Portparol Osnovnog javnog tužilaštva Aleksandar Protić potvrdio je da je istraga u toku i naveo da je Policijska uprava podnela krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca zbog krivičnih dela povreda groba iz člana 354 stav 1 Krivičnog zakonika i teška krađa.iz člana 204.

Culjković, grob Foto: Telegraf.rs

Pošto posle deset dana nema nikakvih novosti o toku istrage, rođacima pokojne Dobrinke Čanković je preostalo samo da jedni druge teše i smiruju. Sa nestrpljenjem očekuju vesti i nagađaju o svemu što se dogodilo.

- Mi ustvari ništa ne znamo, osim da je neko kopao po grobu. Ne znamo da li je grob otkopavan, pa oni koji su to uradili nisu stigli da ga zatrpaju ili su tek počeli da kopaju, pa su odustali. Ne znamo ni kada se slučaj dogodio, pošto prema običajima u našem kraju prve nedelje nismo izlazili na groblje. Ne mogu majku pošteno ni da ožalim dok mi kroz glavu prolaze svakakve misli - priča sin Mile.

Najcrnja od svih je pomisao da su vandali možda otvarali sanduk, jer bi jedino krađa mogla da bude motiv nekome da pod okriljem noći prekopava grob. Sinovi su tražili da se i to utvrdi ekshumacijom, ali su, kako tvrdi sin Mile, u policiji i tužilaštvu rekli da tako nešto nije moguće.

- Nisu ispunjeni zakonski uslovi za ekshumaciju - potvrdili su za Telegraf.rs iz Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu.

Video: Ukoliko nekog želite da ubijete i prođete nekažnjeno, dođite u Šetonje

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predator

    29. januar 2020 | 22:16

    Lopovi ili sektaši

  • Momcilo

    29. januar 2020 | 22:29

    Pa ne znaju kad oni koji bi trebalo tim poslom da se bave ne rade svoj posao. Dodje neko na groblje otkopa grob i 10 dana se ne zna nista o tome , sta reci ?

  • Pera

    29. januar 2020 | 23:22

    Topalovici!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA