≫ 

Ambasadorka Kine o koronavirusu: Epidemija nema uticaj na izgradnju projekata u Srbiji

Možda će biti malog zastoja, ali verujemo da će uhvatiti svoj ritam odmah posle epidemije - izjavila je ambasadorka

  • 0
SRBIJA KINA AMBASADOR Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo kaže da je uticaj epidemije koronavirusa na saradnju Kine i Srbije fazni, kratkoročan i ograničen, jer je privremeno obustavljen grupni turizam iz Kine u inostranstvo, zbog čega je manje kineskih turista u Srbiji. Međutim, ističe ona, epidemija ne utiče na proces izgradnje velikih infrastrukturnih projekata u našoj zemlji.

Čen je u intervjuu za današnji broj "Večernjih novosti" kazala da se izgradnja velikih projekata, poput pruge Beograd - Budimpešta i auto-puta Preljina - Požega, sprovodi normalno. Možda će biti malog zastoja, ali veruje da će uhvatiti svoj ritam odmah posle epidemije.

Kaže da je Kina preuzela najstrože mere za sprečavanje širenja epidemije i da su one efikasne, što, ističe, pokazuje i činjenica da broj slučajeva obolelih izvan Kine čini manje od jedan odsto od ukupnog broja obolelih.

- Istovremeno se povećava i naša sposobnost dijagnostikovanja i lečenja bolesti. U najkraćem roku sagradili smo dve bolnice i 10 privremenih zdravstvenih ustanova. Brzina dijagnostikovanja je povećana, a broj izlečenih raste iz dana u dan. Neki eksperti su prognozirali da će smrtnost iznositi izmedu 2,7 i tri odsto, a sada je ona oko dva odsto - ukazuje ambasadorka.

Ističe i da je kineska vlada od samog početka imala transparentan stav prema informisanju i da su sekvence gena virusa odmah podelili Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i zemljama sveta, uključujući i Srbiju.

- SZO visoko ceni naše stroge mere kontrole i ima puno poverenje u naš kapacitet za kontrolu epidemije. Ne preporučuje mere graničnog i trgovinskog ograničenja, a Međunarodna organizacija civilne avijacije takođe ne predlaže ograničavanje međunarodnih putovanja - navodi Čen.

Upitana može li Kina da razvije vakcinu protiv koronavirusa za tri meseca, kaže da je Kina poslednjih godina zabeležila veliki napredak u ekonomiji, nauci i tehnologiji, dodajući da Kina od samog početka epidemije intenzivno radi na vakcini protiv tog virusa.

- Svako od nas očekuje da će se ona sledećeg jutra pojaviti, ali treba biti svestan toga da se suočavamo s virusom s kojim se čovecanstvo sreće prvi put - dodaje Čen.

Video: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA