≫ 

Rumena (90) je jedina Srpkinja u Peći: "Pokušali su da mi zapale kuću, lomili mi 17 prozora"

Tetka Ruška, kako je još zovu, mnogo je puta dosad nailazila na probleme i pokušaje pljačke imovine

  • 13
Rumena Ljubić Printskrin: Youtube/Radio Goraždevac

U Peći je nekada živelo 20.000 Srba, a danas u samom centru živi samo jedna osoba - Rumena Ljubić. Ova nekadašnja učiteljica i profesorka srpskog jezika, penzionerka, koja u devedesetoj godini stoički odoleva nedaćama, živi sama u očuvanoj porodičnoj kući u centru grada, prenosi Radio Goraždevac.

Braneći svoje, Rumena Ljubić je mnogo puta nailazila na probleme i pokušaje pljačke imovine. Kako kaže, te probleme nema sa starosedeocima koje je ranije poznavala.

- Gde god sam otišla, svuda su me lepo primili. Za sve prodavce ja sam tetka Ruška, ali ja problem imam u mojoj ulici. Rekla sam da su mi punili vodovodne cevi peskom dva puta, da su mi krali drva. Uhvatila sam da su mi skidali kablove dole u garaži - izjavila je Rumena za Radio Goraždevac.

Najgore je bilo kaže kada se vratila u Peć. Upadi na njen posed nisu bili retki, a bilo je i pokušaja da se kuća spali.

- Tu je bila grejalica. Pogledajte. To je grejalica stabilna, toliko godina. On je rasformirao i kad sam ja došla, ona je ležala na vratima - priča Rumena Ljubić.

17 polomljenih prozora u samoći

Profesorka Rumena često je bila i meta kamenovanja.

Rumena Ljubić, Peć Foto: Printskrin Radio Gorazdevac

- Imam priznanice od radnje koja mi je popravljala. Slomili su mi 17 prozora - priseća se profesorka Rumena.

Redovno plaća sve komunalne takse i račune. Pored toga, pokrenula je inicijative i podnela zahteve koji su odobreni od strane opštine Peć.

- Plaćam uredno porez, plaćam uredno struju. Telefon do skoro. Nisam mogla za ulicu da plaćam. Napisala sam zahtev predsedniku opštine da se ulica uradi. Ja sam napisala zahtev, a komšija je pokupio potpise i mi smo dobili jednu divnu ulicu - kaže Rumena Ljubić za Radio Goraždevac.

Rumenu Ljubić po nekad obiđe pravoslavni sveštenik koji živi nedaleko od njene kuće, kao i Srbi iz Goraždevca. Prema njenim rečima, ništa joj ne pada teško kao samoća.

Video: Ispovest srpskog dečaka iz bolesničke postelje nakon što su ga izboli Albanci

(Telegraf.rs/Kossev.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KM 1

    10. februar 2020 | 14:20

    Sve što se baki dešava tamo dešava se ljudima i u RSrbiji gde nema Albanaca ali ima kriminalaca,kriminalci su svuda isti i ne poznaju veru,naciju.

  • Nix

    10. februar 2020 | 12:49

    Svaka čast bako, da poživite dugo još!!!

  • Dr

    10. februar 2020 | 13:01

    Da su svi Srbi ovakvi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA