Da li će raspust obuzdati virus gripa, ima li smisla što je produžen i šta je "fenomen prelivanja"?

- Grip i respiratorne infekcije se najviše prenose u uzrastu od 7 do 14 godina. Moguće je da će produžetak raspusta znatno oslabiti potencijal virusa - kaže za Telegraf.rs epidemiolog Predrag Kon

  • 23
Epidemija gripa, zatvorena skola Ilustracija: Telegraf/shutterstock

Produžetak raspusta u Srbiji i obustava nastave i rada vrtića u Vojvodini mere su kojima će se epidemija virusa gripa i respiratornih infekcija produžiti, ali će biti blaga, kaže za Telegraf.rs epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd docent dr Predrag Kon. On ocenjuje da produžetak raspusta u Srbiji nije bio neophodan, ali da ne može da škodi. 

Objašnjava i da vrtići kod nas nisu zatvoreni, za razliku od Vojvodine, jer se kod nas intenzitet respiratornih infekcija i gripa smanjio, kao i da se oni najviše prenose kod dece u školskom uzrastu. 

- Produžetkom raspusta produžiće se epidemija, ali nećemo imati ubrzani prenos. Pitanje je koliko će da se spusti potencijal samog gripa jer će, kada se deca vrate u školu, biti kraj februara - kaže dr Kon za naš portal.

Ministarstvo prosvete je danas donelo odluku da se raspust u Srbiji produži za još nedelju dana tako da bi deca u školske klupe trebalo da se vrate 24. februara umesto 18. februara. Ovu odluku ministarstvo je donelo samo dan pošto je u Vojvodini obustavljena nastava i zatvoreni vrtići.

Na pitanje zašto se i u Srbiji nisu zatvorili vrtići, dr Kon objašnjava. 

- Ovo što su u Vojvodini uradili apsolutno ima smisla, to su učinili u samom maksimumu gripa i virusnih infekcija za razliku od nas. Mi produžavamo raspust u trenutku kada je broj obolelih, bar u Beogradu, prepolovljen i od respiratornih infekcija i od gripa. Prošle, prve nedelje raspusta broj obolelih od infekcija je sa oko 25.000 smanjen na 16.000 a od gripa sa 1.700 na 870.  Ali, moguće je da produžetak raspusta znatno oslabiti potencijal virusa. Što se vrtića tiče, oni jesu mesto prenosa, tu nema dileme, ali su glavno mesto prenosa školski kolektivi. Najviše se prenosi virusu u uzrastu od 7 do 14. Drugo, roditelji mlađe dece, čim se ona razbole, uglavnom ih ostavljaju kod kuće - primećuje dr Kon.

dr Predrag Kon, vakcina protiv gripa Foto: Milena Đorđević

Umesto produžetka raspusta u celoj Srbiji, on smatra da bi možda ipak bilo bolje da je svaka škola za sebe o tome odlučivala a objašnjava i zašto:

- Grip se nikada ne pojavljuje svuda odjednom. On počne u jednoj školi, ali ga u drugoj nema, pa tek kasnije ulazi u drugu. To je takozvani fenomen prelivanja. Zato bi svaka škola trebalo za sebe da odlučuje o obustavi nastave. U nekim zemljama se to obično sprovodi ako više od 30 odsto dece izostane. 

VIDEO:  Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(LJ. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ns

    12. februar 2020 | 13:17

    U Vojvodini totalna glupost. Kad je falilo pola razreda nisu uveli raspust. Sad kad fale 1 ili 2 u odeljenju su uveli. Samo ce deca morati odradjivati....

  • Raša

    12. februar 2020 | 17:49

    Prosvetni kalendar je užas! Vratite stari kalendar, kao što sada ima Vojvodina.

  • Sandra

    12. februar 2020 | 16:11

    Vidim mnogi po prosvetnim radnicima opleli ,ali ako neki zaista i ne zasluzuju ni pola plate i to su cinjenice ,kao sto rekoh neki od njih ne svi ... A sa druge strane tv preplatu placamo 250 dinara(iako malo nas i gleda uopste rts) plus kroz raznorazne namete i poreze od nasih para se opet finansira i eto ga imaju buljuk voditeljki,dopisnica,reportera itd od koji mnogi jednom do dva puta sedmicno nesto kazu na par minuta i eto ga plata 40000 rsd hiljada plus dodaci. Sta kazete na to, a nase su pare u pitanju nije privatna tv...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA