≫ 

Kruže strašne fotografije navodno sa Infektivne klinike, otišli smo tamo i proverili šta je istina

Redakcija Telegrafa.rs posetila je Infektivnu kliniku, evo kakvo je tamo trenutno stanje

  • 39
Klinika za infektivne bolesti Foto: Nikola Tomić

Kad god je aktuelan neki virus na društvenim mrežama počinju da kruže fotografije uz opis da potiču sa Klinike za infektivne i tropske bolesti u Kliničkom centru Srbije. Dok neke jesu zaista potekle iz ove zdravstvene ustanove, većina njih nije, a i one koje jesu, nastale su pre četiri ili pet godina.

Poslednje u nizu, fotografije koje navodno potiču iz ove ustanove deljene su na internetu početkom februara uz komentar "evo kako smo spremni za koronavirus".

Na njima je pet fotografija, međutim, samo dve su iz Infektivne klinike, a u prilog tome govori visina plafona u bolesničkim sobama, kao i raspored vrata i prozora.

Direktor Klinike docent dr Goran Stevanović kaže za Telegraf.rs da većina fotografija koja se plasira na internetu nije sa ove Klinike.

 - Na internetu se može naci veliki broj fotografija oronulih zidova, prostorija i zgrada koje se pripisuju Klinici za infektvne i tropske bolesti. Veliki broj njih ne prikazuje prostorije Klinike te ih možemo slobodno nazvati zlonamrnim dezinformacijama. One koje prikazuju naše prostorije uglavnom prikazuju stanje kakvo je bilo. Veliki deo tih prostorija je u prethodnom veremenskom periodu renoviran i sređen, sredstvima Kliničkog Centra Srbije, ali i donacijama. Ono što do sada nije sređeno biće urađeno u toku sanacije koja je počela, tako da neće više biti osnova da se ovakve fotografije nalaze bilo gde sem u istorijskim arhivama - kaže za Telegraf.rs docent dr Goran Stevanović. 

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro Foto: Nikola Tomić

Redakcija Telegrafa.rs posetila je Infektivnu kliniku. Ispostavilo se da bolesnička soba (slika 1) koja je prikazana na šerovanim fotografijama uopšte ne pripada njoj.

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro Foto: Nikola Tomić

U prilog tome "govore" plafoni koji su na podeljenoj fotografiji visoki 2 metra i 20 centimetara, dok su na Infektivnoj klinici u svakoj prostoriji 3 metra.  

Klinici ne pripada ni prostor sa fotografije na kojoj je prikazana spoljašnje popucale stolarija, oronulog i buđavog zida, sa lavorom ispred. Takav raspored prozora i vrata ne postoji ni na jednom odeljenju, ni u jednoj zgradi ove klinike.

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro Foto: Nikola Tomić

Što se tiče slike na kojoj su dve crvene stolice, to jeste prostor Klinike. To je bila svlačionica za studente. Ona je srušena sada u toku sanacije, a stolice su sklonjene još pre godinu dana.

Na nekim fotografijama koje se sada vrte su bolesnička kupatila i toaleti iz 2014. i 2015. godine, međutim, ona su već 2016. godine bila u potpunosti sanirana.

Klinika za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todoro Foto: Nikola Tomić

Na internetu konstantno kruži i fotografija na kojoj se s leđa vidi direktor kako ulazi u jedan ulaz.

Taj ulaz jeste takav kakav jeste, ali on će uskoro biti srušen i sređen, takođe, u toku sanacije cele klinike.

(LJ. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dunja

    13. februar 2020 | 17:32

    Ja sam 2017.ležala u infektivnoj klinici gde sam lečenja od urino sepse. Zaista nije izgledala kao hotel sa 5 zvezdica, ali je bilo nemoguće ne videti rad i trud svih zaposlenih. Kreveti stari, ali besprekorno čista posteljina. Kupatilo i wc svaki čas su bili ribani. Lekari i sestre su bdili nad pacijentima. Zaista su bili maksimalno posvećeni. Ovo je prilika da im zahvalim na svemu i sigurna sam da će posle renoviranja bolnice i njima biti mnogo lakše da rade, mada su i u lošim uslovima radili vrhunski.

  • ????

    13. februar 2020 | 15:06

    Al su peglali ovih 7 dana.. Hahahahahahhaha... Izbori bajo moj.... 😂😂😂

  • Aca

    13. februar 2020 | 15:04

    I posle 8 godina apsolutne sns vlasti, verujem da je Djilas kriv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA