≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Srbija obeležava Dan državnosti: Odlikovanja za Zemana, Handkea i druge zaslužne građane

Vreme čitanja: oko 4 min.

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti održana je u Marićevića jaruzi u Orašcu, mestu u kojem je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka

  • 81

Srbija danas i sutra obeležava Sretenje, Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i dan kada je 1835. godine, proglašen prvi srpski Ustav.

Dodela odlikovanja zaslužnim građanima 

Predsednik Vučić danas je uručio, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Posle intoniranja himne, predsednik se obratio okupljenima i rekao da svi Srbi, gde god da žive, mogu da očekuju pomoć Srbije.

- Sretenski ustav upriličio je slobodu, uveo sveta prava, podelio vlast i napravio najliberaniji pristup evropskim i svetskim vrednostima. Mi smo deo slobodnog sveta i onih vrednosti koji su deo Evrope, ali samo i ispod barjaka pod kojim je ceo slobodan svet – kazao je Aleksandar Vučić.

- Srbija je danas deo slobodnog sveta i deo Evrope. Ne stidimo se prošlosti i našeg entiteta. Danas možemo više i Srbiji mi žemo da damo slobodu i mogućnost da ponovo možemo da stvaramo. Ne postoji veći zadatak od toga. Svaka fabrika, put i pravo na sopstvenu šansu – rekao je predsednik Vučić.

- Za nas neuspeh kao opcija ne postoji. Ne smemo da zaboravimo na to koliko naših ljudi živi zapadno od Drine, koliko u Crnoj Gori i verujem da im je naša pomoć potrebna. Danas kada su mnogi od naših srpskih insitucija širom regiona ugroženi, danas kada se preti opstanku našeg entiteta moramo da budemo postojani i snažni

- Moramo da budemo postojani i snažni, rat nije opcija, ali ni kapitulacija! Srbi gde god da žive, mogu da očekuju našu pomoć - naglasio je predsednik Vučić.

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
"Čestitam veliki državni i nacionalni, ali i crkveni praznik Sretenje Gospodnje, veliki dan u našoj istoriji i važan dan za našu zemlju. Kažu da je u revoluciji najteže napisati kraj, a Srbija je to uradila na najlepši način. Srpska revolucija je bila borba za slobodu. Danas smo deo slobodnog i demokratskog sveta. Za nas neuspeh ne postoji kao opcija. Moramo da učinimo sve da naše ljude vratimo u našu Srbiju. Moramo da budemo postojani i snažni i da kažemo da su za nas mir i stabilnost jedini izbor. Našem narodu ma gde da živi potrebna je Srbija, koja radi i napreduje. Moramo da ljubimo zemlju svoje dece, a ne svojih pradedova. Živela sloboda, živela Srbija!"A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsednik Češke Miloš Zeman koji je odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti, književnik Peter Handke Ordenom Karađorđevom zvezdom prvog stepena i akademik Dušan Kovačević Sretenjskim ordenom prvog stepena, nisu prisustvovali današnjoj svečanosti.

Izrazili su veliko žaljenje zbog toga, pa će im visoka odličja biti uručena naknadno.

Ordenom Belog orla odlikovana je Vojna akademija, a odlikovanje je dobio i 5. bataljon vojne policije.

"Gugl"  posvetio početnu stranu svog srpskog domena Danu džavnosti Srbije

Najveći svetski Internet pretraživač "Gugl" posvetio je danas početnu stranu svog srpskog domena Danu džavnosti Srbije, postavivši na logo sliku srpske zastave.

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
Hvala @google #Google #Sebia #DanDrzavnosti 🇷🇸A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Klikom na sliku otvara se lista sajtova, na kojima se govori o Danu državnosti, stranice medijskih kuća i Vikipedije.

Makronova čestitka za Dan državnosti

Predsednik Francuske Emanuel Makron čestitao je danas predsedniku Srbije Dan državnosti, ističući da je Francuska uz Srbiju da joj pomogne na putu reformi ka Evropskoj uniji, u okviru obnovljene procedure pristupanja, za koju predsednik Makron misli da je u interesu Srbije i njenih građana.

Počela državna ceremonija u Orašcu

O Orašcu je počela centralna državna ceremonija, a predvode je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji su položili vence.

Gojković je čestitala građanima Srbije Dan državnosti i istakla da obeležavajući Sretenje danas, jedan od najvažnijih datuma u našoj novijoj istoriji, istovremeno slavimo slobodu i neprolaznu potrebu našeg naroda da živi u svojoj kući.

Naglasila da je u Orašcu započeo naš put ka slobodi i obnavljanju srpske države i da na tom mestu i danas stojimo ponosno i dostajanstveno, te da taj plamen slobode, koji je bio naša vodilja u mnogim teškim vremenima, i do danas gori.

Nikola Selaković položio vence na Spomenik neznanom junaku

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković položio je jutros vence na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Selaković se upisao u Spomen knjigu i  izvršio smotru počasne jedinice Garde Vojske Srbije.

Nikola Selaković, Spomenik neznanom junaku, Dan državnosti Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Predsednik Srbije čestitao građanima Dan državnosti

"Srećno Sretenje. Živela Srbija", naveo je Vučić na Instagram profilu Budućnostsrbije.

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
Srećno Sretenje! Živela Srbija! 🇷🇸A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Zvaničnom obeležavanju prethodila je počasna paljba pripadnika Garde Vojske Srbije koji su sa Savskog platoa na Kalemegdanu ispalili 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Reprezentativni orkestar Garde održao promenadni defile Knez Mihailovom ulicom u Beogradu, od Trga Republike do Kalemegdana.

Prestonica Srbije je povodom državnog praznika ukrašena sa dve hiljade srpskih zastava, a do utorka, Most na Adi i Brankov most biće osvetljeni u bojama zastave Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    15. februar 2020 | 17:46

    Predsednik Vučić uvek ceni rad i trud! Odlikovanja su podeljena u skladu sa zaslugama!

  • Djole

    15. februar 2020 | 15:13

    Predsednik ume da ceni prave ljude stoga ih je i odlikovao kako valja.

  • Dejanaaaaaaaaaa

    15. februar 2020 | 16:27

    O kom državnom prazniku pričate kad pola Srbije mora da radi a pola ladi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA