≫ 

"Mira Banjac, Dušan Kovačević, Vojna akademija ...": Ovo su svi dobitnici sretenjskih odlikovanja

Među dobitnicima odlikovanja su i Politikin zabavnik, Naučni institut za veterinarstvo iz Novog Sada, Istorijski arhiv Beograda

  • 9
Dan državnosti, dodela odlikovanja

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom današnjeg praznika, Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Orden Republike Srbije na lenti

 

Miloš Zeman, predsednik Češke, odlikovan je najvišim ordenom Republike Srbije, za razvijanje odnosa između dveju zemalja. On nije mogao da prisustvuje, pa će mu orden biti naknadno uručen.

Sretenjski orden prvog stepena

 

Akademik Dušan Kovačević, Srpska pravoslavna bogoslovija Svetog Arsenija iz Sremskih Karlovaca, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Sportsko društvo "Radnički" i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo Sveta Lidija odlikovani su Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Sretenjski orden drugog stepena

 

Treća beogradska gimnazija, koja je školovala brojne poznate javne ličnosti, dobila je Sretenjski orden drugog stepena.

 

Isto odlikovanje dobila je i gimnazija Leskovac i Narodna biblioteka "Stevan Sremac" iz Niša, Sretenjski order drugog stepena

Sretenjski orden trećeg stepena

 

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su Politikin zabavnik, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, Istorijski arhiv Beograda, novine “Jedinstvo” sa KiM, KUD Gradimir iz Beograda, Ðorđe Kadijević, Milovan Vitezović, Marko Popović, Narodni muzej u Leskovci i Sigurna kuća za žene žrtve nasilja u porodica.

Karađorđeva zvezda 

 

Književnik Petar Handke, dobitnik je Ordena Karađorđeve zvezde prvog stepena.

- Za Srbiju on predstavlja pravog prijatelja, branio je istinu o Srbiji i kada je doživljavao neprijatnosti - pročitano je na ceremoniji.

Peter Handke

Književnik Petar Handke, dobitnik je Ordena Karađorđeve zvezde prvog stepena-Foto: Tanjug/AP

Pored njega, istim priznanjem su odlikovani i David Vujić, akademik profesor Jovan Hadži-Ðokić, profesor Lazar Davidović, Orden karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Orden belog orla 

 

Vojna akademija, Peti bataljon Vojne policije Vojske Srbije, Orden belog orla sa mačevima prvog stepena, tehnički-remontni zavod NH “Ðurđe Dimitrijević - Ðura” i Vojna gimnazija odlikovani su Ordenima belog orla sa mačevima trećeg stepena.

Orden srpske zastave

 

Kipros Ilijadi, Viktor Ruhotas dobitnici su Ordena srpske zastave trećeg stepena.

Medalja za hrabrost "Miloš Obilić"

 

Pukovnik avijacije Zoran Lunić, En Pešić i Slavoljub Stojadinović, dobitnici su Medalja za hrabrost “Miloš Obilić”

Medalja za zasluge

 

Admiral Anri Lakaj, Mira Banjac, Nikola Pilić, Kosta Antić, Radoslav Graić, Ivana Ðuretić, Stane Ribič predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj, Zoran Ðerić, humanitarna organizacija “Stara Raška” iz Beograda dobitnici su Medalja za zasluge.

Dan državnosti, dodela odlikovanja

Glumica Mira Banjac jedna je od dobitnica Medalje za zasluge-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ista priznanja dobili su i Nebojša Kuzmanović, Novica Sovrlić, urednik Janko Brajković, profesor Tomislav Marenović, profesor Uroš Dojčinović, Vitalij Viktorivič Solonjecki, Željko Dimitrijević, Zorica Crnogorac, Ljiljana Premtić, Milan Grujić, Slađana Zarić, ambasador Ljiljana Nikšić, Dragan Aleksić, Miloš Marjanović, Janko Ðorđević.

Posthumno je odlikovan i pevač narodne muzike Šaban Šaulić, a nagradu je primila njegova supruga Gordana.

Niški gimnazijalac najmlađi dobitnik Sretenjskog priznanja

 

Veljko Đurić (15), učenik Gimnazije za talente "Svetozar Marković" u Nišu, najmlađi je ovogodišnji dobitnik Sretenjskog priznanja koje mu je, kao jednom od najuspešnijih učenika u Srbiji, uručio predsednik Aleksandar Vučić.

Na svečanosti povodom Dana državnosti Srbije, Ðuriću, osvajaču blizu 50 nagrada na različitim takmičenjima, dodeljena je zlatna medalja za zasluge.

- Ovo je kruna mog rada i priznanje koje me dodatno osnažuje i daje podsticaj da nastavim ovako i pokazuje da sav moj dosadašnji rad nije bio uzaludan - rekao je Ðurić novinarima posle dodele priznanja i zahvalio svima koji su prepoznali njegove kvalitete.

Ðurić je istakao da je Sretenjska medalja priznanje celoj njegovoj generaciji za koju se, kako je istakao, pogrešno misli da je "učmala i neborbena".

- Nadam se da će ovo inspirisati i osnažiti moje vršnjake i uopšte mlade, koji rade negde u tišini, da nastave da se bore, a to je pola puta do uspeha - rekao je Ðurić.

Srbija danas i sutra nizom manifestacija obeležava Sretenje - Dan državnosti.

Na današnji dan desila su se dva značajna istorijska događaja, koja su promenila tok naše istorije: 1804. godine pokrenut je Prvi srpski ustanak sa Karađorđem na čelu, a 1835. godine donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i prvi na prostoru bivše Jugoslavije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    15. februar 2020 | 16:03

    Šta će na spisku Saban Saulic? Čime je on zadužio Srbiju? Propast od države!

  • Glas razuma

    15. februar 2020 | 17:19

    Dušan Kovačević, akademik, pisac, genije. Nema ga na zajedničkoj fotografiji i time jasno pokazuje svoj stav prema deliocu odlikovanja. ...a ON bi tako voleo, tako želeo, da je Duško tu... 😁😂

  • Pravda

    15. februar 2020 | 16:43

    A gde su Veterani????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA