≫ 

Kroji se nova Strategija obrazovanja: Poznato koja deca će morati u vrtić, a šta čeka đake?

Očekuje se da strategija bude usvojena tokom jeseni

  • 8
Osnovna skola polaganje prijemnog prijemni ispit ucenici Foto: Profimedia/Alamy

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja započelo stručne konsultacije o okviru za izradu Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine. Na predloženu platformu svi zainteresovani treba da daju svoj sud, mišljenje i predloge.

Nova strategija predviđa da ni u narednih pet do sedam godina 95 odsto dece uzrasta tri do pet i po godina trebalo bi da bude u vrtićima. One nešto starije, osnovce, očekuje češća provera znanja, kako ne bi mislili da su uspešniji nego što jesu.

- Ako hoćemo strategiju zasnovanu na znanju i kvalitetu, onda moramo za to da napravimo alate i instrumente. Da bi mala matura bila dobra, mi ne možemo da čekamo osam godina da kandidat tu u zadnjem nekom cugu reši neke svoje dileme. Mi moramo da imamo nacionalna testiranja od malena - kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ekonomski samit Srbije Ministar prosvete Mladen Šarčević Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Profesori kažu da je za novu stretegiju pre svega potrebno obezbediti novac kako bi bila svrsishodna i uspešna.

- Ja ću samo podsetiti da je trebalo 2020. da za obrazovanje izdvajamo šest odsto od bruto nacionalnog dohotka, a mi smo i dalje na 4,15, a u okviri toga nam je i nauka - kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

- Bez obzire na našu želju da povećamo kvalitet školovanja, sve dok ne nađemo mehanizam da zaposleni, odnosno nosioci reformi ne osete reformu kao svoju, neće biti zadovoljavajućih rezultata - rekao je prof. Tomislav Živanović, predsednik GSPRS Nezavisnost.

Esnaf smatra da je pre svaga važno da se strategija bavi ljudima u sistemu i prilagodi potrebama razvoja društva.

- Neće nam biti lako da u narednih deset godina pretpostavimo koja će zanimanja biti prioritetna, koja će možda biti manje interesantna u odnosu na današnji period, ali je svakako značajno da obrazovanje prilagodimo potrebama razvoj društva - kaže prof. Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Učiteljski fakultet Printskrin: Google Street View

Narednih meseci biće predstavljeni planovi za srednje i visoko obrazovanje, za učenički i studentski standard i finansije, kako bi strategija mogla da se usvoji tokom jeseni.

Video: Da li su đaci prvaci spremni za prvi školski dan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    17. februar 2020 | 09:24

    Zasto dete, koje je drugi razred ima 4 knjige iz srpskog, 3 iz matematike itd. Torbe su im preteske. Gradivo se ne uci vec se prelece sa lekcije na lekciju da bi se upisalo u dnevnik da je gradivo zavrseno. Ministrarstvo da razmilja o kvalitetu a ne o kvantitetu.

  • Sam

    17. februar 2020 | 08:37

    Programiranje dece.Deca bez detinjstva...

  • Tama

    17. februar 2020 | 10:22

    Jadna deca,stalno nesto izmisljaju,nece imati vise vremena a niti ce znati sta je IGRA,vec cim progovore odmah im dajete knjige u ruke i kompjutere pa neka postanu roboti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA